Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem
- Tuńczyk w oleju - pół puszki (85 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki (60 g)
- Sałata - garść (30 g)
- Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i tuńczykiem krok po kroku
Jajko ugotuj na twardo
Cebulę pokrój w piórka
Ciecierzycę odcedź.
Jajko obierz i pokrój w ćwiartki
Do miski włóż sałatę, dodaj pokrojoną cebulę, ciecierzycę, jajko i tuńczyka.
Dodaj szczyptę pieprzu i soli i wymieszaj składniki.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby była gotowa. Do jej przygotowania będzie Ci potrzebny tuńczyk i ciecierzyca z puszki, jajko oraz warzywa. Mimo że niektórym tuńczyk z ciecierzycą oraz z jajkiem wydaje się dziwnym połączeniem, to uwierz mi, że te składniki świetnie do siebie pasują. Gdy spróbujesz tej sałatki, zawsze będziesz łączyć te dwa składniki.
Żebyś nie pomyślała, że ta sałatka jest tylko ładna i smaczna to opowiem Ci, dlaczego warto ją jeść pod względem zdrowotnym. Nie wiem, czy pamiętasz, że zalecane jest spożywanie co najmniej 2 porcji ryb na tydzień. Ze względu na znajdujące się w nich kwasy tłuszczowe DHA i EPA (omega-3), które mają niezliczone pozytywne działanie. O pozytywnym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 można by napisać książkę, dlatego o wszystkich nie dam rady Ci tutaj napisać, ale podam chociaż kilka. Działa między innymi:
- przeciwzapalnie, poprzez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz wpływ na zmniejszenie liczby uszkodzeń komórkowych i profil zapalny. Przewaga omega-3 nad omega-6 może też zredukować ryzyko wystąpienia chorób o podłożu zapalnym, jak choroby zapalne jelit czy reumatoidalne zapalenie stawów;
- przeciwutleniająco, a dokładniej związki, które powstają w organizmie po spożyciu tych kwasów, przeciwdziałają skutkom stresu oksydacyjnego;
- obniżają ryzyko cukrzycy, dzięki ich wpływowi na wskaźnik insulinowrażliwości. Niski poziom omega-3 i wysoki omega-6 może prowadzić do wzrostu oporności na insulinę;
- kardioprotekcyjnie, poprzez spowalnianie procesu tworzenia się blaszki miażdżycowej, działanie przeciwzapalne, przeciwarytmiczne, korzystny wpływ na profil lipidowy itd.;
- wspomagająco już w okresie prenatalnym, czyli w czasie ciąży, szczególnie jeżeli matka znajduje się w grupie ryzyka zagrożenia ciąży. Suplementacja omega-3 może zapobiegać przedwczesnemu porodowi, wpływać na zwiększenie masy urodzeniowej dziecka, a także zmniejszać ryzyko okołoporodowej śmierci noworodka;
- pozytywnie na dojrzewanie układu nerwowego i rozwój funkcji poznawczych, behawioralnych, mowy oraz wzroku u niemowląt, dlatego mleka modyfikowane są wzbogacane w DHA.
Tych działań można jeszcze wymienić naprawdę wiele, pokazując Ci, że sałatka z tuńczykiem jest zdrowym wyborem, ale jest też grupa osób, dla których ta ryba nie będzie najlepsza. Ryby niestety mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi. Zależnie od tego, co to za ryba i gdzie żyła, ich zawartość się zmienia. Grupą ryzyka, która powinna szczególnie na to uważać, są kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i małe dzieci. W ich przypadku lepszym wyborem będzie np. dorsz, pstrąg hodowlany czy makrela atlantycka. Jeżeli nie należysz do grupy ryzyka, to możesz jeść tuńczyka. Obliczono, że dla osoby o masie ciała wynoszącej 70 kg, dopuszczalne jest zjedzenie ponad 1 kg tuńczyka w oleju tygodniowo, aby ilość rtęci nie przekraczała tymczasowej tolerowanej dawki pobrania (PTWI).
Alergeny w sałatce z ciecierzycą i tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
-
jajka,
ciecierzyca,
sałata,
cebula,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.