Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

Opublikowano: 27.04.2021 r., 18:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to idealny, kolorowy i pełnowartościowy posiłek do pracy. Jest przygotowana z jajkiem, co dodatkowo zwiększa w niej ilość białka.
Przygotowanie 15 min
355 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Tuńczyk w oleju - pół puszki (85 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki (60 g)
  • Sałata - garść (30 g)
  • Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i tuńczykiem krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo

Cebulę pokrój w piórka

Ciecierzycę odcedź.

Jajko obierz i pokrój w ćwiartki

Do miski włóż sałatę, dodaj pokrojoną cebulę, ciecierzycę, jajko i tuńczyka.

Dodaj szczyptę pieprzu i soli i wymieszaj składniki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ciecierzycą i tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem

Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby była gotowa. Do jej przygotowania będzie Ci potrzebny tuńczyk i ciecierzyca z puszki, jajko oraz warzywa. Mimo że niektórym tuńczyk z ciecierzycą oraz z jajkiem wydaje się dziwnym połączeniem, to uwierz mi, że te składniki świetnie do siebie pasują. Gdy spróbujesz tej sałatki, zawsze będziesz łączyć te dwa składniki.

Żebyś nie pomyślała, że ta sałatka jest tylko ładna i smaczna to opowiem Ci, dlaczego warto ją jeść pod względem zdrowotnym. Nie wiem, czy pamiętasz, że zalecane jest spożywanie co najmniej 2 porcji ryb na tydzień. Ze względu na znajdujące się w nich kwasy tłuszczowe DHA i EPA (omega-3), które mają niezliczone pozytywne działanie. O pozytywnym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 można by napisać książkę, dlatego o wszystkich nie dam rady Ci tutaj napisać, ale podam chociaż kilka. Działa między innymi:

- przeciwzapalnie, poprzez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz wpływ na zmniejszenie liczby uszkodzeń komórkowych i profil zapalny. Przewaga omega-3 nad omega-6 może też zredukować ryzyko wystąpienia chorób o podłożu zapalnym, jak choroby zapalne jelit czy reumatoidalne zapalenie stawów;

- przeciwutleniająco, a dokładniej związki, które powstają w organizmie po spożyciu tych kwasów, przeciwdziałają skutkom stresu oksydacyjnego;

- obniżają ryzyko cukrzycy, dzięki ich wpływowi na wskaźnik insulinowrażliwości. Niski poziom omega-3 i wysoki omega-6 może prowadzić do wzrostu oporności na insulinę;

- kardioprotekcyjnie, poprzez spowalnianie procesu tworzenia się blaszki miażdżycowej, działanie przeciwzapalne, przeciwarytmiczne, korzystny wpływ na profil lipidowy itd.;

- wspomagająco już w okresie prenatalnym, czyli w czasie ciąży, szczególnie jeżeli matka znajduje się w grupie ryzyka zagrożenia ciąży. Suplementacja omega-3 może zapobiegać przedwczesnemu porodowi, wpływać na zwiększenie masy urodzeniowej dziecka, a także zmniejszać ryzyko okołoporodowej śmierci noworodka;

- pozytywnie na dojrzewanie układu nerwowego i rozwój funkcji poznawczych, behawioralnych, mowy oraz wzroku u niemowląt, dlatego mleka modyfikowane są wzbogacane w DHA.

Tych działań można jeszcze wymienić naprawdę wiele, pokazując Ci, że sałatka z tuńczykiem jest zdrowym wyborem, ale jest też grupa osób, dla których ta ryba nie będzie najlepsza. Ryby niestety mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi. Zależnie od tego, co to za ryba i gdzie żyła, ich zawartość się zmienia. Grupą ryzyka, która powinna szczególnie na to uważać, są kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i małe dzieci. W ich przypadku lepszym wyborem będzie np. dorsz, pstrąg hodowlany czy makrela atlantycka. Jeżeli nie należysz do grupy ryzyka, to możesz jeść tuńczyka. Obliczono, że dla osoby o masie ciała wynoszącej 70 kg, dopuszczalne jest zjedzenie ponad 1 kg tuńczyka w oleju tygodniowo, aby ilość rtęci nie przekraczała tymczasowej tolerowanej dawki pobrania (PTWI).

Alergeny w sałatce z ciecierzycą i tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
136.76
355.59
Białko (g)
13.47
35.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
14.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
5.42
14.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
4.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
9.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
5.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
4.27
Cholesterol (mg)
90.57
235.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
79.94
207.85
Witamina B6 (mg)
0.23
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
2.41
Witamina C (mg)
1.83
4.76
Witamina E (mg)
1.06
2.76
Retinol (µg (mcg))
36.18
94.06
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.14
0.37
Niacyna (mg)
4.01
10.42
Foliany (µg (mcg))
29.43
76.52
Beta karoten (µg (mcg))
525.75
1366.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
224.20
582.91
Potas (mg)
207.55
539.63
Wapń (mg)
30.49
79.27
Fosfor (mg)
157.96
410.70
Magnez (mg)
22.55
58.63
Żelazo (mg)
0.97
2.52
Cynk (mg)
0.49
1.27
Miedź (mg)
0.12
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ciecierzycą i tuńczykiem

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w oleju
85 g
pół puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 85 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ciecierzyca konserwowa
60 g
3 łyżki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Sałata
30 g
garść
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Koszt składników
25.00