Sałatka z ciecierzycą i fetą

Opublikowano: 27.04.2021 r., 19:24 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Talerz z sałatką z ciecierzycą i fetą. Obok talerza leży pół pomidorka koktajlowego i oliwka. Na dalszym planie widoczny jest kawałek cebuli, miseczka z oliwkami i oliwa
Sałatka z ciecierzycą i fetą
Sałatka z ciecierzycą i fetą to lekka sałatka idealna dla laktowegetarian i wszystkich, którzy lubią fetę oraz sałatki, w których króluje ciecierzyca z puszki.
Przygotowanie 10 min
223 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa 3 łyżki (60 g)
  • Pomidory koktajlowe (70 g)
  • Ogórek (45 g)
  • Cebula czerwona 1/4 sztuki (25 g)
  • Sałata (35 g)
  • Ser Feta (30 g)
  • Oliwki czarne 3 sztuki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i fetą krok po kroku

Ciecierzycę odsącz od zalewy.

Sałatę porwij, oliwki pokrój na plasterki, a pomidorki na pół, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki a fetę pokrój w kostkę

Wymieszaj wszystkie składniki i posyp szczyptą pieprzu

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ciecierzycą i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ciecierzycą i fetą

Przepis na sałatkę z ciecierzycą w towarzystwie sera feta z pewnością urzeknie Cię swoją świeżością i prostotą. Ciecierzyca z puszki dostarcza tutaj białka, ser feta słonego smaku, a świeże warzywa lekkości i witamin. Cała ta sałatka jest pyszna i zdrowa.

Kilka ciekawostek na temat sera feta możesz przeczytać w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami, a tutaj przeczytasz kilka porad i ciekawostek na temat ciecierzycy.

Ciecierzyca inaczej zwana jest też cieciorka lub włoskim grochem. Jej ojczyzną jest Bliski Wschód, skąd trafiła do krajów basenu Morza Śródziemnego. Możesz kojarzyć ją z kuchnią Indyjską, ponieważ często jest składnikiem tamtejszych potraw. Gdy pomyślimy o ciecierzycy, na myśl zwykle przychodzi nam właśnie falafel i hummus, czyli kotleciki i pasta z ciecierzycy.

W sklepach dostępna jest ciecierzyca w puszce lub słoiku i sucha. Ja najczęściej używam tej konserwowej, ponieważ nie wymaga długiego namaczania i gotowania jak jej suchy odpowiednik. Z takiej też będzie zrobiona ta sałatka z ciecierzycy.

Suche nasiona różnią się od ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy pod względem zawartości składników odżywczych w 100 g, ponieważ suchy produkt jest takim skoncentrowanym źródłem, a w trakcie gotowania ciecierzyca chłonie wodę, co sprawia, że jest cięższa. Ze względu na to, że zwykła woda nie zawiera kalorii, to zwiększa ona tylko masę i objętość ziaren. Dlatego, jeżeli weźmiesz 10 ziaren suchych i 10 ugotowanych, to większe i cięższe będą te ugotowane, ale kalorii będą miały tyle samo. 100 g ciecierzycy z puszki, gotowanej na parze, zawiera 120 kcal, 6,4 g białka, 2,2 g tłuszczu, 14,7 g węglowodanów i 7,7 g błonnika pokarmowego, natomiast suche nasiona w 100 g mają 364 kcal, 19,3 g białka, 6 g tłuszczu, 60,6 g węglowodanów i 15 g błonnika. Tak samo jest z kaszami i makaronem, dlatego, jeżeli liczysz kalorie, to zwracaj uwagę, czy ważysz suchy, czy gotowany produkt i czy taki sam wpisujesz potem w aplikacje. Jeśli kupujesz gotową ciecierzycę w puszce, to w aplikacji wpisujesz ilość użytej ciecierzycy konserwowej, a jeżeli samodzielnie gotujesz ciecierzycę, to ważysz suche nasiona i wpisujesz też suchą ciecierzycę. Moja pyszna sałatka z ciecierzycy będzie zrobiona właśnie z ciecierzycy konserwowej i taką też musiałabym wpisać, licząc jej wartość odżywczą.

Jeżeli chcesz pobudzić siebie i swojego partnera/partnerkę to też pomoże Ci w tym sałatka z ciecierzycą i fetą. Jako ciekawostkę zdradzę Ci, że w Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ze względu na ich pobudzające działanie. Suche nasiona ciecierzycy zawierają około 95 mg choliny na 100 g, a dla wegetarian i wegan mogą zastępować mięso, ponieważ w 100 g ma 20 g białka

Alergeny w sałatce z ciecierzycą i fetą

Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
81.11
223.05
Białko (g)
3.68
10.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.12
22.32
Węglowodany przyswajalne (g)
6.77
18.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
3.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
3.43
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
6.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
2.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.92
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.71
26.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
73.07
200.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.54
15.24
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.64
37.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.98
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.76
65.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
699.13
1922.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
209.93
577.30
Potas (mg)
143.62
394.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.82
214.00
Fosfor (mg)
69.15
190.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.47
39.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.08
Cynk (mg)
0.43
1.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ciecierzycą i fetą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ciecierzycą i fetą

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
60 g
3 łyżki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Ogórek
45 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Sałata
35 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 35 g
Ser Feta
30 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Oliwki czarne
10 g
3 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
36.00