Przepis na sałatkę z ciecierzycą i fetą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Ciecierzycę odsącz od zalewy.

Sałatę porwij, oliwki pokrój na plasterki, a pomidorki na pół, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki a fetę pokrój w kostkę

Wymieszaj wszystkie składniki i posyp szczyptą pieprzu

Talerz z sałatką z ciecierzycą i fetą. Obok talerza leży pół pomidorka koktajlowego i oliwka. Na dalszym planie widoczny jest kawałek cebuli, miseczka z oliwkami i oliwa
Sałatka z ciecierzycą i fetą
Koszt przygotowania dania
5.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Sałatka z ciecierzycą i fetą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z ciecierzycą i fetą

Przepis na sałatkę z ciecierzycą w towarzystwie sera feta z pewnością urzeknie Cię swoją świeżością i prostotą. Ciecierzyca z puszki dostarcza tutaj białka, ser feta słonego smaku, a świeże warzywa lekkości i witamin. Cała ta sałatka jest pyszna i zdrowa.

Kilka ciekawostek na temat sera feta możesz przeczytać w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami, a tutaj przeczytasz kilka porad i ciekawostek na temat ciecierzycy.

Ciecierzyca inaczej zwana jest też cieciorka lub włoskim grochem. Jej ojczyzną jest Bliski Wschód, skąd trafiła do krajów basenu Morza Śródziemnego. Możesz kojarzyć ją z kuchnią Indyjską, ponieważ często jest składnikiem tamtejszych potraw. Gdy pomyślimy o ciecierzycy, na myśl zwykle przychodzi nam właśnie falafel i hummus, czyli kotleciki i pasta z ciecierzycy.

W sklepach dostępna jest ciecierzyca w puszce lub słoiku i sucha. Ja najczęściej używam tej konserwowej, ponieważ nie wymaga długiego namaczania i gotowania jak jej suchy odpowiednik. Z takiej też będzie zrobiona ta sałatka z ciecierzycy.

Suche nasiona różnią się od ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy pod względem zawartości składników odżywczych w 100 g, ponieważ suchy produkt jest takim skoncentrowanym źródłem, a w trakcie gotowania ciecierzyca chłonie wodę, co sprawia, że jest cięższa. Ze względu na to, że zwykła woda nie zawiera kalorii, to zwiększa ona tylko masę i objętość ziaren. Dlatego, jeżeli weźmiesz 10 ziaren suchych i 10 ugotowanych, to większe i cięższe będą te ugotowane, ale kalorii będą miały tyle samo. 100 g ciecierzycy z puszki, gotowanej na parze, zawiera 120 kcal, 6,4 g białka, 2,2 g tłuszczu, 14,7 g węglowodanów i 7,7 g błonnika pokarmowego, natomiast suche nasiona w 100 g mają 364 kcal, 19,3 g białka, 6 g tłuszczu, 60,6 g węglowodanów i 15 g błonnika. Tak samo jest z kaszami i makaronem, dlatego, jeżeli liczysz kalorie, to zwracaj uwagę, czy ważysz suchy, czy gotowany produkt i czy taki sam wpisujesz potem w aplikacje. Jeśli kupujesz gotową ciecierzycę w puszce, to w aplikacji wpisujesz ilość użytej ciecierzycy konserwowej, a jeżeli samodzielnie gotujesz ciecierzycę, to ważysz suche nasiona i wpisujesz też suchą ciecierzycę. Moja pyszna sałatka z ciecierzycy będzie zrobiona właśnie z ciecierzycy konserwowej i taką też musiałabym wpisać, licząc jej wartość odżywczą.

Jeżeli chcesz pobudzić siebie i swojego partnera/partnerkę to też pomoże Ci w tym sałatka z ciecierzycą i fetą. Jako ciekawostkę zdradzę Ci, że w Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ze względu na ich pobudzające działanie. Suche nasiona ciecierzycy zawierają około 95 mg choliny na 100 g, a dla wegetarian i wegan mogą zastępować mięso, ponieważ w 100 g ma 20 g białka

Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
81.11 kcal
223.05 kcal
Białko
3.68 g
10.13 g

Węglowodany w sałatce z ciecierzycą i fetą

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
8.12 g
22.32 g
Węglowodany przyswajalne
6.77 g
18.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
3.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
3.43 g
9.44 g
Tłuszcze nasycone
2.20 g
6.05 g
Tłuszcze nienasycone
1.23 g
3.39 g
Tłuszcze jednonasycone
0.90 g
2.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser feta, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol
9.71 mg
26.70 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z ciecierzycą i fetą

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
73.07 µg (mcg)
200.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
5.54 mg
15.24 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
13.64 µg (mcg)
37.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.35 mg
0.98 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
23.76 µg (mcg)
65.35 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
699.13 µg (mcg)
1922.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z ciecierzycą i fetą

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
209.93 mg
577.30 mg
Potas
143.62 mg
394.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
77.82 mg
214.00 mg
Fosfor
69.15 mg
190.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.47 mg
39.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
2.08 mg
Cynk
0.43 mg
1.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ciecierzycą i fetą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z ciecierzycą i fetą

Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z ciecierzycą i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
60 g
3 łyżki
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Ogórek
45 g
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Sałata
35 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 35 g
Ser Feta
30 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Oliwki czarne
10 g
3 sztuki
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z ciecierzycą i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób