Sałatka z ciecierzycą
- Ciecierzyca konserwowa (200 g)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Ogórek - 1 średnia sztuka (150 g)
- Suszone pomidory w oleju (50 g)
- Ser Feta (100 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe (50 g)
Przepis na sałatkę z ciecierzycą krok po kroku
Ciecierzycę odcedź z zalewy i włóż do miski.
Pomidorki umyj i pokrój w połówki.
Ogórka umyj, obierz ze skórki i pokrój w półtalarki.
Oliwki pokrój w paseczki.
Ser typu feta pokrój w kostkę.
Do miski z ciecierzycą dodaj pokrojone pomidory, ogórka, suszone pomidory i oliwki. Całość przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na wierzch sałatki połóż pokrojony w kostkę ser i całość polej po wierzchu odrobiną oleju z suszonych pomidorów.
Sałatkę wstaw do lodówki i wymieszaj jeszcze raz przed podaniem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z ciecierzycą
Fit sałatka z ciecierzycą z puszki i z pomidorami suszonymi to doskonała propozycja na fit przekąskę, danie kolacyjne lub lunchbox zabierany do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana na imprezy rodzinne czy w gronie znajomych. Przepis na sałatkę z ciecierzycą jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu, aby go trochę urozmaicić. Ta pyszna sałatka składa się z następujących produktów spożywczych: z ciecierzycy konserwowej (możesz przygotować ją również z gotowanej ciecierzycy), pomidorków koktajlowych, ogórka, suszonych pomidorów, sera typu feta, oliwek zielonych, soli oraz pieprzu.
Jak przygotować sałatkę z ciecierzycy konserwowej? Wystarczy, że wszystkie składniki odpowiednio przygotujesz: odcedzisz z zalewy, pokroisz w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce a jako sos wykorzystaj oliwę z suszonych pomidorów. Sałatkę najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.
Pomidory użyte do przygotowania sałatki są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich likopen, który poprawia funkcjonowanie układu wzroku, posiada działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Obecność potasu pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi a witamina C poprawia odporność. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (najczęściej jest to okres jesienno-zimowy). Witamina C występuje w wielu produktach ogólnie wykorzystywanych w polskiej kuchni, dlatego nie powianieś mieć problemu, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik diety.
Podsumowując sałatka z ciecierzycą konserwową to doskonała propozycja na pyszny posiłek do pracy. Swietnie sprawdzi się również jako potrawa na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Jest to posiłek, który dostarczy nam wielu wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy poradzi sobie z tym przepisem.
Alergeny w sałatce z ciecierzycą
Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.