Sałatka z camembertem
- Ser camembert (120 g)
- Ogórek (180 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Pomidor (180 g)
- Rukola (25 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na sałatkę z camembertem krok po kroku
W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu.
Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki.
Ser camembert pokrój na 8 trójkątów.
W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa.
Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z rukoli
-
Mizeria
-
Sałatka z makreli
-
Sałata ze śmietaną
-
Sałatka big mac
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka z truskawkami
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką
-
Sałatka z grillowanym kurczakiem
-
Sałatka z tortellini i szynką
-
Sałatki na grilla
Więcej informacji na temat sałatki z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to również świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie rodzinne.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę z camembertem to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku przygotuj sos: w miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu. Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki. Ser camembert pokrój na 8 trójkątów. W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa. Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Ser camembert jest miękkim serem pleśniowym. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie opracowano jego recepturę. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania wykorzystywane są grzyby pleśniowe z gatunku Penicillium camemberti. Te grzyby powodują, że ser pokrywa biała, charakterystyczna kołderka z pleśni. Odpowiednio przygotowany ser powinien być sprężysty z kremowym środkiem bez mocnego zapachu. Ale wśród konsumentów pojawiają się również fani mocno przejrzałego camemberta z ostrym zapachem zgnilizny i żółtym środkiem i właśnie taki uznają za naprawdę smaczny. Jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.
Ze względu na obecność wielu warzyw takich jak cebula, pomidor, ogórek i papryka sałatka ta jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminy i składniki mineralne. Dodatek sosu na bazie oliwy zwiększa również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy A, D, E i K obecne w warzywach i serze pleśniowym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza, przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Alergeny w sałatce z camembertem
Lista alergenów dla sałatki z camembertem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
Wartości odżywcze sałatki z camembertem
Ser camembert jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.