Sałatka z buraków i papryki

Opublikowano: 16.04.2021 r., 11:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to świetny dodatek do dań głównych. Smakuje naprawdę wspaniale i zaskakuje ostrością. Wzbogaci każde drugie danie o ostrą nutę cebuli.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
129 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Burak - 6 buraków (630 g)
  • Papryka czerwona - 2 papryki (480 g)
  • Cebula - 1,5 szt (150 g)
  • Ocet winny - 3 łyzeczki (15 ml)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z buraków i papryki krok po kroku

Buraki ugotuj do miękkości w dużym garnku. Ostudź je i obierz, a następnie zetrzyj do dużej miski.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami.

Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami i dobrze wymieszaj.

W miseczce zmieszaj olej, ocet, czosnek i cukier. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, zioła prowansalskie i pieprz, jeszcze raz wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraków i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z buraków i papryki

Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi się ją naprawdę łatwo i można ją przechowywać dość długo w zamkniętym pojemniku lub słoiku. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych surówek, choć w tej wersji zyskała nieco świeżości.

Sałatka z buraków i papryki na zimę, jest wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Łączy się z każdym rodzajem mięsa, a także z typowo wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Ma mocny, charakterystyczny smak i zapach. To połączenie słodkich buraków z papryką, ostrą cebulą i kwaśnym octem. Takie połączenie sprawia, że nie sposób jej sobie odmówić.

Bardzo cenny w tym daniu jest dodatek cebuli, która sprawia, że całość nabiera charakteru i ostrości. Bez jej dodatku surówka byłaby nudna i bez smaku.

Ta surówka może być spożywana zaraz po zrobieniu, ale nadaje się też do słoików. Można przechowywać ją w piwnicy, czy spiżarni i cieszyć się wspaniałym smakiem cały rok. To idealna sałatka do wekowania i przechowywania ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego najlepiej zrobić więcej porcji, by móc ją pochować do słoiczków i wyciągać wtedy, gdy jest taka potrzeba. Dobrze poporcjować ją tak, by do jednego słoika wchodziła jedna porcja sałatki, by zjeść ją od razy i nie przechowywać jej po otwarciu.

Tą surówkę najlepiej robić z buraków ćwikłowych, są niewielkie, jednak smakują wspaniale i świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Jest to najpopularniejszy rodzaj buraka, więc są łatwo dostępne w sklepach. Buraki są skarbnicą wielu witamin i minerałów, dlatego warto, by gościły w menu jak najczęściej. Ta surówka pozwoli w sposób łatwy i pyszny włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.

Przepis na surówkę z buraków i papryki jest naprawdę bardzo łatwy. Można skorzystać z buraków gotowanych, które są sprzedawane w sklepach, tak by skrócić czas przygotowywania sałatki. Dzięki temu można ją zrobić w kwadrans i cieszyć się przepyszną surówką do obiadu i nie tylko.

Alergeny w sałatce z buraków i papryki

Lista alergenów dla sałatki z buraków i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki z buraków i papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
77.13
129.57
Białko (g)
1.23
2.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
8.42
14.15
Węglowodany przyswajalne (g)
6.17
10.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
3.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
4.66
7.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.68
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
7.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
4.98
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
2.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A (µg (mcg))
56.97
95.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
48.69
81.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.59
116.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
589.05
989.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
38.47
64.63
Potas (mg)
244.64
411.00
Wapń (mg)
12.64
21.24
Fosfor (mg)
31.34
52.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.23
27.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
0.93
Cynk (mg)
0.27
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraków i papryki 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z buraków i papryki

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
630 g
6 buraków
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.89
Za 630 g
Papryka czerwona
480 g
2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet winny
15 ml
3 łyzeczki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
30.50