Sałatka z buraków i papryki
- Burak - 6 buraków (630 g)
- Papryka czerwona - 2 papryki (480 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Ocet winny - 3 łyzeczki (15 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sałatkę z buraków i papryki krok po kroku
Buraki ugotuj do miękkości w dużym garnku. Ostudź je i obierz, a następnie zetrzyj do dużej miski.
Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami.
Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami i dobrze wymieszaj.
W miseczce zmieszaj olej, ocet, czosnek i cukier. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, zioła prowansalskie i pieprz, jeszcze raz wymieszaj.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Ćwikła na zimę
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki marynowane
-
Buraczki z chrzanem na zimę
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki w zalewie
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Buraczki na zimę z cebulą
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat sałatki z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi się ją naprawdę łatwo i można ją przechowywać dość długo w zamkniętym pojemniku lub słoiku. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych surówek, choć w tej wersji zyskała nieco świeżości.
Sałatka z buraków i papryki na zimę, jest wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Łączy się z każdym rodzajem mięsa, a także z typowo wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Ma mocny, charakterystyczny smak i zapach. To połączenie słodkich buraków z papryką, ostrą cebulą i kwaśnym octem. Takie połączenie sprawia, że nie sposób jej sobie odmówić.
Bardzo cenny w tym daniu jest dodatek cebuli, która sprawia, że całość nabiera charakteru i ostrości. Bez jej dodatku surówka byłaby nudna i bez smaku.
Ta surówka może być spożywana zaraz po zrobieniu, ale nadaje się też do słoików. Można przechowywać ją w piwnicy, czy spiżarni i cieszyć się wspaniałym smakiem cały rok. To idealna sałatka do wekowania i przechowywania ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego najlepiej zrobić więcej porcji, by móc ją pochować do słoiczków i wyciągać wtedy, gdy jest taka potrzeba. Dobrze poporcjować ją tak, by do jednego słoika wchodziła jedna porcja sałatki, by zjeść ją od razy i nie przechowywać jej po otwarciu.
Tą surówkę najlepiej robić z buraków ćwikłowych, są niewielkie, jednak smakują wspaniale i świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Jest to najpopularniejszy rodzaj buraka, więc są łatwo dostępne w sklepach. Buraki są skarbnicą wielu witamin i minerałów, dlatego warto, by gościły w menu jak najczęściej. Ta surówka pozwoli w sposób łatwy i pyszny włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.
Przepis na surówkę z buraków i papryki jest naprawdę bardzo łatwy. Można skorzystać z buraków gotowanych, które są sprzedawane w sklepach, tak by skrócić czas przygotowywania sałatki. Dzięki temu można ją zrobić w kwadrans i cieszyć się przepyszną surówką do obiadu i nie tylko.
Alergeny w sałatce z buraków i papryki
Lista alergenów dla sałatki z buraków i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sałatki z buraków i papryki
Energia i białka
(168g)
Węglowodany
(168g)
Tłuszcze
(168g)
Witaminy
(168g)
Składniki mineralne
(168g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.