Sałatka z buraków i jajka

Opublikowano: 26.03.2021 r., 13:10 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki, jajko, oliwki, półmisek
Sałatka z buraków i jajka
Pyszna sałatka z buraków i jajka z dodatkiem cebuli i oliwek to smaczny pomysł nie tylko na świąteczny stół. Jest niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
441 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak - 3 małe sztuki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Szpinak - 3 garści (75 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (100 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe - 20 sztuk (50 g)
  • Majonez - 2 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z buraków i jajka krok po kroku

Buraki (wybierz te mniejsze) dokładnie umyj i bez obierania włóż do garnka. Dolej wody, tak by ja zakryła i gotuj przez 30 min. Jeśli buraki są duże to przekrój je na pół lub wydłuż czas gotowania.

Jajka ugotuj na twardo. W tym celu nalej wodę do garnka, włóż jajka i postaw na ogniu. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tego czasu gotuj jeszcze przed 7 minut.

W tym czasie umyj szpinak (jeśli kupiłaś/eś już umyty to pomiń ten krok), cebulę obierz i pokrój w piórka, a oliwki przekrój na pół.

Szpinak przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa.

Gdy jajka się ugotują, odlej wodę z garnka i przelej je zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki, pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.

Ugotowane buraki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do sałatki.

Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem, dopraw pieprzem i solą.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraków i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z buraków i jajka

Z czym Ci się kojarzą dania z buraków ćwikłowych lub z czerwonych buraczków? Ze świętami czy domowym jedzeniem? Są to dla nas zazwyczaj miłe skojarzenia, więc nie zapominaj o tym, że surówka z dodatkiem buraków jest dobrym pomysłem również na co dzień – zarówno na imprezę, jak i spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Możesz ją także zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą kiedy wychodzisz z domu.

Przykładem takiego dania z dodatkiem buraków, które może uzupełnić Twój codzienny jadłospis jest sałatka z buraków i jajka oraz dodatku cebuli, która nada jej charakterystycznego, lekko ostrego smaku.

Prezentujemy przepis na sałatkę z buraków gotowanych ale możesz przygotować ją również pieczonych buraków, a jeżeli masz mało czasu i nie możesz czekać aż warzywa się upieką lub ugotują to możesz ją przyrządzić z gotowych buraków konserwowych. W sklepach są także dostępne gotowane buraki – ich zakup zaoszczędzi Ci minimum 30 minut. Jeżeli zdecydujesz się na zakup surowych buraków to wybierz te mniejsze – ugotują lub upieką się w krótszym czasie, niż te większe.

Wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki w większej ilości – tak by wystarczyło Ci na przykład na 2 dni. W ten sposób oszczędzasz czas na gotowanie, a mimo to masz gotowy do zjedzenia, smaczny posiłek.

Sałatka z burakiem i jajkiem z tego przepisu jest z majonezem, natomiast jeśli dbasz o swoją sylwetkę możesz w łatwy sposób sprawić by była ona bardziej fit. W jaki sposób? Wystarczy tradycyjny majonez zamienić na majonez w wersji light, który dostarczy Ci mniej kalorii lub zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego. To naprawdę proste! Dla osób, które starają się ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego dobrą alternatywą będzie dodatek wegańskiej wersji majonezu lub jogurtu sojowego.

Przedstawiona sałatka jest niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne, a to szczególnie dzięki obecności jaj i czerwonych buraczków. Takie zestawienie dostarczy Ci wiele składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia.

Alergeny w sałatce z buraków i jajka

Lista alergenów dla sałatki z buraków i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z buraków i jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
142.39
441.39
Białko (g)
3.51
10.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
5.81
18.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.21
13.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
11.93
36.99
Tłuszcze nasycone (g)
2.63
8.14
Tłuszcze nienasycone (g)
9.30
28.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
10.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.93
18.40
Cholesterol (mg)
72.25
223.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
90.53
280.65
Witamina B6 (mg)
0.10
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.54
Witamina C (mg)
6.28
19.47
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.19
Witamina E (mg)
0.74
2.31
Retinol (µg (mcg))
30.70
95.16
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.13
0.39
Niacyna (mg)
0.23
0.73
Foliany (µg (mcg))
71.80
222.56
Beta karoten (µg (mcg))
715.90
2219.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
199.87
619.59
Potas (mg)
227.10
704.00
Wapń (mg)
39.48
122.40
Fosfor (mg)
62.43
193.52
Magnez (mg)
21.51
66.68
Żelazo (mg)
1.49
4.61
Cynk (mg)
0.48
1.48
Miedź (mg)
0.08
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraków i jajka brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z buraków i jajka

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
200 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak
75 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 75 g
Cebula
100 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
50 g
20 sztuk
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 50 g
Majonez
75 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Koszt składników
27.00