Sałatka z buraków i fety
- Buraki gotowane - 3 małe sztuki (330 g)
- Ser Feta (150 g)
- Rukola (200 g)
- Nasiona słonecznika (30 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Musztarda (15 g)
- Miód (15 g)
Przepis na sałatkę z buraków i fety krok po kroku
Ugotowane buraki pokrój w talarki, a te przekrój na pół.
Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do momentu zarumienienia ich. Po tym procesie pozostaw je do wystygnięcia.
Ser feta pokrój w kostkę.
Przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj olej rzepakowy, sok z cytryny, musztardę, miód, sól oraz pieprz.
Na talerzach rozłóż rukolę, na nią połóż półtalarki buraka, kawałki sera fety, uprażony słonecznik. Całość polej przygotowanym dressingiem.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z buraków i fety
Sałatka z buraków i fety z rukolą to doskonały wybór na przystawkę na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, świetnie sprawdzi się też jako sałatka do grilla (doskonale komponuje się z grillowanym mięsem). Ta przystawna z buraka i fety jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do jej przygotowania to buraki gotowane, ser typu feta, rukola i nasiona słonecznika. Dressing do sałatki przygotujesz z oleju rzepakowego, musztardy, miodu pszczelego oraz przypraw (soli, pieprzu i soku z cytryny).
Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie. Buraki są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania się.
Podsumowując sałatka z pieczonymi burakami z serem feta i słonecznikiem to idealny pomysł na przystawkę podczas spotkań rodzinnych oraz dodatek do dań z grilla. Sałatka polana jest przepysznym dressingiem, który dodatkowo podkręca słodki smak buraków. Dodatkowo jest to idealne rozwiązanie w diecie laktoowowegetariańskiej oraz redukcyjnej. Osoby odchudzające się koniecznie muszą wypróbować tego przepisu. Sałatka z buraków jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.
Alergeny w sałatce z buraków i fety
Lista alergenów dla sałatki z buraków i fety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z buraków i fety
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.