Sałatka z burakiem

Opublikowano: 16.04.2021 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z burakiem na talerzu
Sałatka z burakiem
Wypróbuj naszego przepisu na przepyszną sałatkę z burakiem. Jest doskonała dzięki obecności dressingu musztardowo-miodowego. Jest to danie które ma wiele wartości odżywczych.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
265 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Burak - 3 średnie sztuki (450 g)
  • Rukola (150 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Nasiona słonecznika (25 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Miód (15 g)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, miska

Przepis na sałatkę z burakiem krok po kroku

Surowego buraka umyj, obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości około 2-3 cm.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż plastry buraka i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut.

Upieczone buraki pozostaw do wystygnięcia.

w misce ułóż liście umytej rukoli, wystudzonego buraka, fetę pokrojoną w drobną kostkę oraz pestki słonecznika.

Przygotuj dressing: w szklance wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Sałatkę polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z burakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z burakiem

Sałatka z burakiem i z fetą to idealny pomysł na szybką fit przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do dań obiadowych (chociaż najlepiej smakuje jako samodzielne danie). Przepis na sałatkę z burakiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Składniki do przygotowania sałatki to buraki czerwone, rukola, ser feta oraz nasiona słonecznika. Sos do sałatki z burakiem składa się natomiast z oliwy z oliwek, miodu pszczelego, musztardy oraz przypraw (soli, pieprzu, soku ze świeżej cytryny i czosnku). W tym przepisie przygotujemy sałatkę z pieczonym burakiem, jednak sałatka z buraka gotowanego jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu - wystarczy, że buraka pieczonego zastąpisz burakiem ugotowanym w wodzie. Buraki do sałatki należy pokroić w talarki i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Sałatka z czerwonego buraka z dodatkiem fety i nasion słonecznika to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i wspomagają układ krwionośny naszego organizmu. Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu, dlatego spożywanie tego składnika pokarmowego zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Betanina to związek chemiczny, który odpowiada za barwę buraków - jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników i zmniejsza tym samym ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na ten produkt w swojej diecie - buraki posiadają bowiem indeks glikemiczny równy 64.

Podsumowując sałatka z buraczków to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Jest doskonałym wyborem podczas diety redukcyjnej, niskokalorycznej oraz laktoowowegetariańskiej. Przepis ten świetnie sprawdzi się również jako przystawka na różnych imprezach okolicznościowych. Obecność buraka i miodu nada słodki smak potrawie, natomiast ser feta słoność -połączenie tych smaków zagwarantuje, że sałatka posmakuje nawet wybrednym osobom.

Alergeny w sałatce z burakiem

Lista alergenów dla sałatki z burakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z burakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
118.03
265.56
Białko (g)
4.00
9.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
9.07
20.40
Węglowodany przyswajalne (g)
6.79
15.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
5.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.93
17.85
Tłuszcze nasycone (g)
3.10
6.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
10.87
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
8.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.83
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.48
25.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
40.47
91.06
Witamina B6 (mg)
0.15
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.81
13.07
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.63
1.41
Retinol (µg (mcg))
16.13
36.29
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Ryboflawina (mg)
0.16
0.37
Niacyna (mg)
0.66
1.48
Foliany (µg (mcg))
93.65
210.70
Beta karoten (µg (mcg))
288.98
650.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
212.24
477.54
Potas (mg)
291.91
656.80
Wapń (mg)
107.35
241.53
Fosfor (mg)
99.54
223.95
Magnez (mg)
36.05
81.10
Żelazo (mg)
1.05
2.36
Cynk (mg)
0.84
1.89
Miedź (mg)
0.13
0.28
Mangan (mg)
0.32
0.72
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z burakiem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z burakiem

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
450 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Rukola
150 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Nasiona słonecznika
25 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 25 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
65.00