Sałatka z burakami i rukolą
- Burak - 2 szt (210 g)
- Rukola - 2 garści (40 g)
- Szpinak - 2 garści (50 g)
- Ser pleśniowy niebieski - 2 plastry (50 g)
- Ser Feta - 2 plastry (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Gruszka - 1,5 szt (195 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
Przepis na sałatkę z burakami i rukolą krok po kroku
Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości, przez około 60 minut. Gotowe buraki ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę.
Rukolę i szpinak umyj i wrzuć do dużej miski.
Ser feta i pleśniowy pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.
Gruszki umyj i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki, wszystko razem wymieszaj.
Orzechy drobno posiekaj i posyp sałatkę.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, czosnek i chili. Tak powstałym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie się prezentuje na stole ze względu na mnogość kontrastujących ze sobą barw.
Sałatka wykonywana jest z fetą jednak można ją też podawać z kozim serem. W obu wersjach smakuje wybornie, choć inaczej. To pyszna i bardzo łatwa potrawa, którą można wykonać w dosłownie dwadzieścia minut.
Jest to lekka modyfikacja tradycyjnej sałatki z buraka, gdyż jest ona przygotowana z gruszką. Gruszka świetnie się komponuje z burakiem, gdyż również jest bardzo słodka. Ugotowane buraki są bardzo miękkie, a gruszka miło chrupie.
Sałatka z gotowanych buraków i rukoli, to idealny pomysł na szybki lunch, czy obiad do pracy. Można ją spokojnie wziąć na wynos do pojemnika. Smakuje wspaniale i syci na długi czas ze względu na obecność błonnika, białka pochodzącego z sera i zdrowych tłuszczów z oliwy z oliwek. By wzbogacić cały jej smak warto dołożyć też sera pleśniowego. Świetnie sprawdzi się w tym wypadku świetnie sprawdzi się ser pleśniowy niebieski. Wspaniale współgra on ze słodkimi owocami, w tym wypadku gruszkami. Można również użyć sera camembert. Sery pleśniowe cieszą coraz większą popularnością ze względu na charakterystyczny, głęboki smak. Nadają sałatce większej elegancji.
Do sałatki najlepiej użyć buraków gotowanych, jednak można przygotować ją również z pieczonych buraków. W obu metodach burak będzie miał podobną strukturę, a także miękkość. Można też wybrać buraki już ugotowane dostępne od ręki w każdym większym sklepie. Dzięki takiej formie można sałatkę przygotować dużo sprawniej i zaoszczędzić więcej czasu. Buraki można też ugotować dzień wcześniej i przechowywać je w pojemniku w lodówce.
Sałatkę wykonuje się z czerwonych buraków, które mają odpowiedni smak i są dość duże. Buraki to cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych dlatego warto wykorzystać ten przepis jako pretekst do zwiększenia ich udziału w codziennym menu.
Przepis na sałatkę z rukoli i buraczków jest naprawdę bardzo prosty i szybki, w kilka minut można wyczarować to pyszne danie, które wszystkich urzeka smakiem i kolorem.
Alergeny w sałatce z burakami i rukolą
Lista alergenów dla sałatki z burakami i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z burakami i rukolą
Energia i białka
(298g)
Węglowodany
(298g)
Tłuszcze
(298g)
Witaminy
(298g)
Składniki mineralne
(298g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.