Przepis na sałatkę z buraka i rukoli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, miska

Buraka umyj, obierz, pokrój w kostkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 min. Czas pieczenia zależy od tego, jaką grubość ma twoja kostka.

Buraka po upieczeniu wyciągnąc z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Ser feta pokrój w kostkę, a rukolę posiekaj.

W szklance wymieszaj oliwę, miód, musztardę oraz przyprawy.

Na rozgrzanej patelni podpraż słonecznik.

Pokrojony ser, buraki, rukolę oraz słonecznik włóż do jednej miski.

Następnie wlej sos i składniki dokładnie wymieszaj.

Sałatka z buraka i rukoli podana na białym talerzu.
Sałatka z buraka i rukoli
Koszt przygotowania dania
15.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
236 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Sałatka z buraka i rukoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z buraka i rukoli

Sałatka z buraka i rukoli to doskonała propozycja na posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Będzie stanowić idealne dopełnienie do dań z grilla. Na stronie tej dowiesz się jak zrobić sałatkę z buraka i rukoli. Do jej przygotowania potrzebne będą tobie następujące produkty spożywcze: burak czerwony, rukola, ser feta, oliwa z oliwek, miód, musztarda, nasiona słonecznika, sól oraz pieprz. Przepis na sałatkę z buraka i rukoli jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać.

Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie. Buraki są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania się.

Podsumowując sałatka z buraka pieczonego podawana ze słonecznikiem to doskonała propozycja na smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Buraka możesz upiec dzień wcześniej w całości, aby był mniej chrupki. Sałatka z buraka czerwonego to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, których podasz w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Sałatka ta jest dość szybka w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Wartości odżywcze sałatki z buraka i rukoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
134.91 kcal
236.10 kcal
Białko
4.93 g
8.63 g

Węglowodany w sałatce z buraka i rukoli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
9.88 g
17.30 g
Węglowodany przyswajalne
7.31 g
12.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.57 g
4.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
9.18 g
16.07 g
Tłuszcze nasycone
3.57 g
6.25 g
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
9.82 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.57 g
6.25 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
3.57 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
12.71 mg
22.25 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z buraka i rukoli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
36.33 µg (mcg)
63.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.07 mg
8.86 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
0.81 mg
Retinol
17.86 µg (mcg)
31.25 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.32 mg
Niacyna
0.99 mg
1.73 mg
Foliany
97.17 µg (mcg)
170.05 µg (mcg)
Beta karoten
218.31 µg (mcg)
382.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z buraka i rukoli

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
243.49 mg
426.10 mg
Potas
298.78 mg
522.86 mg
Wapń
109.95 mg
192.41 mg
Fosfor
128.74 mg
225.30 mg
Magnez
47.20 mg
82.60 mg
Żelazo
1.20 mg
2.10 mg
Cynk
1.06 mg
1.85 mg
Miedź
0.19 mg
0.34 mg
Mangan
0.38 mg
0.66 mg
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraka i rukoli 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z buraka i rukoli

Lista alergenów dla sałatki z buraka i rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z buraka i rukoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
400 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Rukola
100 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Miód
15 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraka i rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób