Sałatka z brzoskwiniami
- Miód (20 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 2 sztuki (300 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Ser Feta (50 g)
- Cebula czerwona - pół małej sztuki (25 g)
- Rukola (50 g)
- Mięta (5 g)
Przepis na sałatkę z brzoskwiniami krok po kroku
Do miseczki wlej miód, dodaj łyżkę octu winnego, szczyptę soli oraz pieprzu, drobno posiekaną miętę i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli.
Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
Do salaterki włóż umyte liście rukoli, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz brzoskwinie.
Sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Mizeria
-
Sałatka colesław
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka bez mięsa
Więcej informacji na temat sałatki z brzoskwiniami
Sałatka z brzoskwiniami to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań ze znajomymi. Sałatkę z brzoskwiniami możesz zabrać również jako posiłek do pracy. Sprawdzony przepis na sałatkę z brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: miód, oliwa z oliwek, brzoskwinie, sok z cytryny, ser feta, cebula czerwona, rukola, mięta, sól, pieprz oraz ocet winny.
A jak zrobić sałatkę z brzoskwiniami? Do miseczki wlej miód, dodaj łyżkę octu winnego, szczyptę soli oraz pieprzu, drobno posiekaną miętę i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli. Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Do salaterki włóż umyte liście rukoli, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz brzoskwinie. Sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera również składniki mineralne oraz witaminy, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, oraz niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując pyszna sałata z brzoskwiniami stanowi doskonałą propozycję na przekąskę lub posiłek do pracy. Łatwa w przygotowaniu sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w sałatce z brzoskwiniami
Lista alergenów dla sałatki z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
W przepisie na sałatkę z brzoskwiniami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze sałatki z brzoskwiniami
Sałatka z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią dobre źródło wielu składników odżywczych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.