Sałatka z brzoskwinią z puszki
- Rukola (50 g)
- Ser pleśniowy niebieski (100 g)
- Brzoskwinie w syropie - 6 połówek (300 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Musztarda francuska (5 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na sałatkę z brzoskwinią z puszki krok po kroku
Rukolę umyj, osusz i przełóż do salaterki.
Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do salaterki z rukolą.
Brzoskwinię podziel na kawałki i dodaj do salaterki.
Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
W szklance wymieszaj olej rzepakowy, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę soku z brzoskwiń, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Tak przygotowanym sosem polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z brzoskwinią z puszki
Sałatka z brzoskwinią z puszki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub przekąskę serwowaną podczas wielu imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie warto przygotować również jako posiłek do pracy. Przepis na sałatkę z brzoskwiniami z puszki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty: rukola, ser pleśniowy niebieski, brzoskwinie w syropie, orzechy włoskie, olej rzepakowy, musztarda francuska, czosnek, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy.
A jak zrobić sałatkę z brzoskwiniami z puszki? Rukolę umyj, osusz i przełóż do salaterki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do salaterki z rukolą. Brzoskwinię podziel na kawałki i dodaj do salaterki. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. W szklance wymieszaj olej rzepakowy, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę soku z brzoskwiń, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.
Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.
Rukola użyta do przygotowania sałatki dostarczy do organizmu między innymi wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego czy witaminy C. Znajdziemy w niej również karotenoidy, głównie luteinę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność żelaza i witaminy C (która poprawia wchłanianie żelaza) przyczyniają się do poprawy zdrowia osób chorujących na anemię. Podsumowując: smaczne danie świetnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka na imprezy rodzinne, lub ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu sałatki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto zabrać je jako posiłek do pracy. Produkty niezbędne do wykonania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sałatce z brzoskwinią z puszki
Lista alergenów dla sałatki z brzoskwinią z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
Wartości odżywcze sałatki z brzoskwinią z puszki
Sałatka z brzoskwinią z puszki to doskonała propozycja na smaczny posiłek do pracy. Brzoskwinie z puszki są wysoko przetworzone, dlatego warto spożywać je sporadyczne.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.