Przepis na sałatka z brukselki krok po kroku
- Brukselka 400 g
- Roszponka 100 g
- Pomidory koktajlowe 250 g 15 sztuk
- Miód 50 g
- Ser Feta 200 g 1 kostka
- Por 120 g
- Orzechy włoskie 100 g
Brukselki przekrój na pół, umieść w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę cukru i sól, gotuj przez 10 minut.
Wyłóż na półmisku roszponkę.
Pokrój na połówki pomidory koktajlowe i ułóż na sałacie.
Pokrusz ser feta.
Pora pokrój na półksiężyce.
Wystudzone brukselki ułóż na reszcie składników.
W miseczce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Polej sosem sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z brukselki - cechy przepisu
Więcej o sałatce z brukselki
Sałatka z brukselki to doskonały pomysł na smaczną przekąskę na imprezę w gronie rodziny lub znajomych. Prosty przepis na sałatkę z gotowanej brukselki jest szybka do zrobienia, dlatego możesz ją zrobić podczas trwania imprezy. Przepis na sałatkę z brukselki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: brukselka, orzechy włoskie, por, pomidory koktajlowe, ser feta, roszponka, sól, pieprz, miód, czosnek.
Jak zrobić sałatkę z brukselki? Brukselki przekrój na pół, umieść w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę cukru i sól, gotuj przez 10 minut. Wyłóż na półmisku roszponkę. Pokrój na połówki pomidory koktajlowe i ułóż na sałacie. Pokrusz ser feta. Pora pokrój na półksiężyce. Wystudzone brukselki ułóż na reszcie składników. W miseczce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polej sosem sałatkę.
Pomidory koktajlowe są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są bardzo popularnym na całym świecie warzywem. Pomidory są szeroko wykorzystywane w kuchni. Przygotowuje się z nich sosy oraz spożywa na surowo. Pomidory są nisko kaloryczne i doskonale sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspomaga naszą odporność. Por ma nieco bardziej delikatny smak niż cebula. Miód ma silne działanie bakteriobójcze. Można nim słodzić desery i herbatę. Pamiętać należy o tym, że nie należy go podgrzewać, gdyż traci składniki mineralne.
Podsumowując pyszna sałatka z orzechami włoskimi jest łatwa do wykonania. Można ją szybko przygotować i zabrać do pracy. Sałatka jest bardzo zdrowa, zawiera dużą ilość błonnika. Do sałatki możesz dodać kawałki grillowanego kurczaka lub łososia. Sałatka z brukselki jest bogata w wiele składników mineralnych.
Wartości odżywcze sałatki z brukselki
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w sałatce z brukselki
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na sałatka z brukselki
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatka z brukselki
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z brukselki
Lista alergenów dla sałatki z brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie