Przepis na sałatka z brukselki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, półmisek

Brukselki przekrój na pół, umieść w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę cukru i sól, gotuj przez 10 minut.

Wyłóż na półmisku roszponkę.

Pokrój na połówki pomidory koktajlowe i ułóż na sałacie.

Pokrusz ser feta.

Pora pokrój na półksiężyce.

Wystudzone brukselki ułóż na reszcie składników.

W miseczce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Polej sosem sałatkę.

Sałatka z brukselki podana w głębokim, białym talerzu.
Sałatka z brukselki
Koszt przygotowania dania
37.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
405 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Sałatka z brukselki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z brukselki

Sałatka z brukselki to doskonały pomysł na smaczną przekąskę na imprezę w gronie rodziny lub znajomych. Prosty przepis na sałatkę z gotowanej brukselki jest szybka do zrobienia, dlatego możesz ją zrobić podczas trwania imprezy. Przepis na sałatkę z brukselki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: brukselka, orzechy włoskie, por, pomidory koktajlowe, ser feta, roszponka, sól, pieprz, miód, czosnek.

Jak zrobić sałatkę z brukselki? Brukselki przekrój na pół, umieść w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę cukru i sól, gotuj przez 10 minut. Wyłóż na półmisku roszponkę. Pokrój na połówki pomidory koktajlowe i ułóż na sałacie. Pokrusz ser feta. Pora pokrój na półksiężyce. Wystudzone brukselki ułóż na reszcie składników. W miseczce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polej sosem sałatkę.

Pomidory koktajlowe są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są bardzo popularnym na całym świecie warzywem. Pomidory są szeroko wykorzystywane w kuchni. Przygotowuje się z nich sosy oraz spożywa na surowo. Pomidory są nisko kaloryczne i doskonale sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspomaga naszą odporność. Por ma nieco bardziej delikatny smak niż cebula. Miód ma silne działanie bakteriobójcze. Można nim słodzić desery i herbatę. Pamiętać należy o tym, że nie należy go podgrzewać, gdyż traci składniki mineralne.

Podsumowując pyszna sałatka z orzechami włoskimi jest łatwa do wykonania. Można ją szybko przygotować i zabrać do pracy. Sałatka jest bardzo zdrowa, zawiera dużą ilość błonnika. Do sałatki możesz dodać kawałki grillowanego kurczaka lub łososia. Sałatka z brukselki jest bogata w wiele składników mineralnych.

Wartości odżywcze sałatki z brukselki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
135.02 kcal
405.05 kcal
Białko
5.19 g
15.56 g
Fenyloalanina
0.22 mg
0.65 mg
Brak danych dla: miód, por.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z brukselki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
10.56 g
31.67 g
Węglowodany przyswajalne
8.33 g
24.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
6.68 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.07 g
27.21 g
Tłuszcze nasycone
3.49 g
10.46 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.55 g
16.65 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
4.51 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.05 g
12.14 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
14.59 mg
43.77 mg

Witaminy w przepisie na sałatka z brukselki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
78.90 µg (mcg)
236.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.74 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
35.11 mg
105.34 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.51 mg
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Retinol
20.49 µg (mcg)
61.48 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.59 mg
Niacyna
0.70 mg
2.10 mg
Foliany
43.88 µg (mcg)
131.63 µg (mcg)
Beta karoten
920.53 µg (mcg)
2761.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z brukselki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
198.73 mg
596.19 mg
Potas
279.88 mg
839.63 mg
Wapń
113.84 mg
341.51 mg
Fosfor
119.10 mg
357.30 mg
Magnez
29.76 mg
89.29 mg
Żelazo
1.26 mg
3.79 mg
Cynk
0.97 mg
2.90 mg
Miedź
0.19 mg
0.58 mg
Mangan
0.45 mg
1.34 mg
Brak danych dla: miód, por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brukselki 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z brukselki

Lista alergenów dla sałatki z brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z brukselki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Roszponka
100 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
250 g
15 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Ser Feta
200 g
1 kostka
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Por
120 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na sałatka z brukselki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób