Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem

Opublikowano: 28.03.2022 r., 13:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brokułowa sałatka z jajkiem
Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem
Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem to świetny pomysł na smaczną przystawkę na imprezę. Aby przygotować przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i majonezem potrzebujesz również szczypiorku, czosnku, jogurtu naturalnego i soku z cytryny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
223 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Brokuły (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez - 1 łyżka (25 g)
  • Szczypiorek - 1 łyżka (5 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (50 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i majonezem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wsyp łyżeczkę soli i ugotuj brokuła przez 8-10 minut.

Odcedź brokuła, przelej zimną wodą i odstaw by chwilę odciekł.

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Dopraw szczyptą soli.

Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.

W szerokiej misce umieść brokuła. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Na wierzchu ułóż jajka i polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem, jajkiem i majonezem

Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem to świetny pomysł na smaczną przystawkę na imprezę.

Aby przygotować przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i majonezem potrzebujesz również szczypiorku, czosnku, jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Tylko tyle składników wystarczy. Różyczki brokułów ugotuj. Jajka gotowane pokrój w ćwiartki. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sok z cytryny. W misce ułóż brokuły, na to jajka i całość polej sosem. Tak przygotowana sałatka jest super jako danie na kolację lub przystawka podczas spotkań ze znajomymi.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.

Alergeny w sałatce z brokułem, jajkiem i majonezem

Lista alergenów dla sałatki z brokułem, jajkiem i majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki z brokułem, jajkiem i majonezem

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
86.13
223.94
Białko (g)
5.54
14.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
4.99
12.98
Węglowodany przyswajalne (g)
3.36
8.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
4.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
5.27
13.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
4.59
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
9.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
5.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.01
267.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
64.43
167.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
55.85
145.21
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.87
2.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.92
114.19
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
1.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.60
136.76
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
239.17
621.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
86.57
225.08
Potas (mg)
238.10
619.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.06
148.34
Fosfor (mg)
96.52
250.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.70
43.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
2.48
Cynk (mg)
0.62
1.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem, jajkiem i majonezem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem, jajkiem i majonezem

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Szczypiorek
5 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
22.30