Sałatka z brokułem i fetą
- Brokuły - 1 duża sztuka (400 g)
- Ser Feta (150 g)
- Suszone pomidory w oleju (100 g)
- Makaron kokardki (200 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Nasiona słonecznika (30 g)
Przepis na sałatkę z brokułem i fetą krok po kroku
Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przecedź na sitku i przepłucz bieżącą wodą z kranu. Pozostaw do wystygnięcia.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ugotowanego brokuła przecedź z wody.
Ser "Feta" i pomidory suszone pokrój w kostkę.
Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Mieszaj cały czas, aby się nie przypaliły.
Makaron, borkuł, ser "Feta" oraz suszone pomidory włóż do jednej miski, wymieszaj.
Gotową sałatkę polej oliwą wymieszaną z przyprawami i ziołami oraz posyp uprażonym słonecznikiem.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą to prosty przepis na wartościową przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako danie na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny i znajomych. Czas jej przygotowania wynosi około 25 minut. Aby ją zrobić nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka z fetą i brokułami składa się z makaronu, brokuła, sera fety, pomidorów suszonych, oliwy z oliwek, słonecznika oraz przypraw.
Dodatek pestek słonecznika do sałatki korzystanie podnosi jej walory smakowe oraz zdrowotne. Nasiona są bowiem dobrym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W ziarnach słonecznika występuje również drugi ważny składnik zdrowotny - jest nim kwas linolowy. Hamuje on powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawanie przerzutów nowotworowych. Obecność witaminy E neutralizuje wolne rodniki oraz opóźnia proces starzenia się skóry. Jednak nasiona te są bardzo kaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością.
Brokuł natomiast zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalne i zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii. Występuje w nim również witamina A, która uważana jest za witaminę młodości, gdyż neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Obecność luteiny i zeaksantyny powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad wzroku. Brokuł jest doskonałym źródłem potasu, który rozszerza naczynia krwionośne, krew może swobodniej krążyć po naszym organizmie co w konsekwencji powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ma on również niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą stosować go osoby na diecie cukrzycowej.
Podsumowując sałatka z brokułem, makaronem, serem feta, pomidorem oraz ze słonecznikiem to idealne rozwiązanie w diecie osób odchudzających się. Dostarczy ona energii na długi czas oraz wiele cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska na wielu imprezach a jej smak przypadnie do gustu Twoim gościom.
Alergeny w sałatce z brokułem i fetą
Lista alergenów dla sałatki z brokułem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kokardki
Wartości odżywcze sałatki z brokułem i fetą
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.