Sałatka z brokułem i boczkiem
- Brokuły (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Ser gouda (100 g)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Majonez light (70 g)
- Jogurt naturalny 2% (70 g)
Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem krok po kroku
Brokuł podziel na mniejsze różyczki.
Umyj go i ugotuj na parze — około 20 minut.
Cienkie plasterki boczku pokrój w niewielkie paski.
Usmaż na patelni bez tłuszczu, by stały się chrupiące.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Ugotowany brokuł wymieszaj z boczkiem, serem, kukurydzą, dodaj majonez i jogurt.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i boczkiem
Na kolację podaj sałatkę. Pyszna sałatka z brokułem i boczkiem jest to dobry pomysł na prosty przepis, by szybko zrobić naprawdę smaczne danie. Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem zawiera także kukurydzę i ser żółty. W połączeniu z sosem jest odpowiednim pomysłem na imprezę. Zobacz, jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem. Jest sycąca i dobra, gdy brakuje Ci inspiracji na kolacje. Ten prosty przepis smakuje i wygląda świetnie. Ponadto, sałatka jest szybka w przygotowaniu, więc łatwo możesz otrzymać ciekawy pomysł na smaczną potrawę.
Sałatka z brokułem i boczkiem składa się z ugotowanego na parze brokułu, chipsów z boczku, startego na tarce sera żółtego i kukurydzy. Całość dobrze podkreśli majonez i jogurt naturalny. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz, sól i ocet. Są to proste składniki, które fajnie razem się komponują. Jak zrobisz sałatkę z brokułem i boczkiem, można jeść ją od razu. Jest także dobra po kilku godzinach chłodzenia. Do tej pysznej sałatki idealnie pasują zwykłe grzanki. Super będzie też podpieczone pieczywo z masłem czosnkowym albo ziołowym.
Sałatki należą do prostych przepisów. Sałatka z brokułem i boczkiem jest szybka, łatwa i pyszna. Jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Wyłóż go do naczynia do gotowania na parze i ugotuj do miękkości. Jeżeli lubisz brokuł bardziej twardy i chrupiący, wystarczy gotować go maksymalnie 10 minut. W czasie gotowania można zrobić całą resztę. Boczek pokrój w małe paseczki i usmaż na patelni. Powinien stać się chrupki. Do smażenia nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek jest tłusty. Do przepisu na sałatkę z brokułem i boczkiem, ser można zetrzeć na tarce, ale także pokroić w kostkę lub cienkie paseczki (tak jak boczek). Gdy już masz gotowy boczek i ser, połącz je ze sobą wraz z ugotowanym brokułem i kukurydzą. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Przypraw octem oraz solą i pieprzem. Szybka i dobra propozycja na kolację jest gotowa.
*Brokuły warto skropić sokiem z cytryny na początku gotowania. Dzięki temu brokuł zachowa swój piękny, zielony kolor.
*Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem możesz zrobić z brokułu świeżego lub mrożonego. Mrożony brokuł można od razu gotować, nie trzeba go rozmrażać przed ugotowaniem.
*Boczek powinien być wędzony i pokrojony w cienkie plasterki.
*Jeżeli nie masz specjalnego naczynia do gotowania na parze, możesz ugotować warzywo w wodzie. Można także do zwykłego garnka wlać niedużo wody, na nim postawić metalowe sitko lub durszlak. W ten sposób można ugotować brokuł na parze.
Alergeny w sałatce z brokułem i boczkiem
Lista alergenów dla sałatki z brokułem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny 2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z brokułem i boczkiem
Przepis zawiera wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w boczku i serze żółtym. Brokuł jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera kwercytynę, która jest szczególnie zalecana osobom z problemami z układem krwionośnym. Osoby, które mają problemy z układem trawiennym, powinny uważać na brokuł. Może on powodować m.in. bóle brzucha.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.