Sałatka z brokułem
- Brokuły - 1 średnia sztuka (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (30 g)
- Majonez (20 g)
Przepis na sałatkę z brokułem krok po kroku
Brokuł umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Gdy będzie ugotowany al dente to odcedź go i odstaw, aby wystygł.
Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą już ugotowane to obierz je i pokrój w większą kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski, przypraw i dokładnie wymieszać z jogurtem i majonezem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułem
Sałatka z brokułem to idealny pomysł na pyszne danie na imprezę. Przepis na sałatkę jest prosty i Twoje doświadczenie kulinarne nie musi być duże, aby ją wykonać. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z brokułów? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części przepisu. Jedyne czego potrzebujesz to brokuł, jajka, kukurydza, jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy. Ugotowanego brokuła i jajka połącz z innymi składnikami. Ta szybka sałatka zostanie przygotowana w zaledwie 15 minut.
Sałatka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Brokuł ma wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Obecny w nim sulforafan, jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje powstawanie mutacji nowotworowych DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Niszczy on również bakterie Helicobacter pylori, która odpowiada za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo brokuł zawiera dużo potasu, który udrożnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu przyczyniając się tym samym do obniżenia ciśnienia krwi. Znajdziemy tu również witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu i pośrednio przyczynia się do poprawy stanu tkanki łącznej oraz kondycji stawów i ścięgien. Witamina C razem z witaminą B2, luteiną oraz zeaksantyną zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Brokuł jest warzywem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć go do diety osób odchudzających się.
Podsumowując przepisy na sałatki z brokułem są niezwykle zdrowe. Wiele osób nie docenia właściwości brokuła i jest do niego uprzedzona. Jednak niesłusznie, odpowiednio dobrane dodatki nadają charakter i smak dań przygotowanych z dodatkiem tego warzywa. Sałatka z brokułem będzie dobrym wyborem na szybka przekąskę oraz sprawdzi się w diecie laktoowowegetariańskiej. Zamiana majonezu tradycyjnego na majonez light obniży wartość energetyczną potrawy i będzie dobrą propozycją dla osób odchudzających się.
Alergeny w sałatce z brokułem
Lista alergenów dla sałatki z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z brokułem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.