Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Brokuły, jajka i pomidory koktajlowe to baza tej sałatki – brzmi zdrowo i pysznie, prawda? A to wszystko połączone z pysznym serem gouda i tuńczykiem w sosie własnym. Dodaj do tego jogurt naturalny z czosnkiem i sokiem z cytryny, a całość posyp koperkiem. To zarówno klasyczne, jak i zaskakująco smaczne połączenie!
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 400 g
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Pomidory koktajlowe - 80 g (8 sztuk)
- Ser gouda - 100 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Jogurt naturalny - 120 ml (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1/2 świeżej cytryny do wyciśnięcia)
- Koperek - 10 g (2 łyżeczki)
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g (Cała puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, salaterka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 min). Ugotowane ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki lub w ósemki.
- Do wrzącej osolonej wody dodaj wydzielone różyczki z brokułu. Gotuj do momentu, aż będą kruche, a potem przecedź.
- Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki.
- Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki umieść w salaterce.
- Do miseczki wlej jogurt naturalny i wrzuć drobno poszatkowany koperek. Następnie zetrzyj na tarce czosnek i dodaj go do miski. Na koniec wyciśnij do miseczki połówkę cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
- Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.