Sałatka z brokułami i jajkiem
- Brokuły - 1/2 sztuki (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Szczypiorek - 1 łyżka (10 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1/2 opakowania (90 g)
- Czosnek - 1 ząbek (10 g)
- Musztarda - 2 łyżeczki (20 g)
- Roszponka - 2 garści (40 g)
Przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem krok po kroku
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos, niech przejdzie smakiem.
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Jajka ugotuj na twardo w wodzie.
Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami.
Do sałatki dodaj ugotowane różyczki brokuła i pokrojone w ósemki jajka.
Całość skropl oliwą z oliwek, dopraw świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą.
Sałatkę podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i jajkiem
Sałatki to rodzaj dania, który może zawierać wszystko co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Sałatki to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Sałatki przygotowane nawet dzień wcześniej będą dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć.
Dzisiaj przedstawiam Ci idealny pomysł na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy dodatek do rodzinnego obiadu. Sałatka z brokułami i jajkiem to szybka, prosta i tania propozycja na lunch w domu, pracy czy szkole. Jak zrobić sałatkę z brokułami i jajkiem? Nic trudnego, zajmie Ci to tyle czasu ile będą gotowały się brokuły i jajka, czyli nie więcej niż 15 minut.
Poznaj przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ważne aby zacząć gotowanie od momentu gdy woda zaczyna wrzeć. Wtedy włóż do niej brokuł i gotuj bez przykrycia. Idealne sprawdzi się tutaj brokuł ugotowany al. dente, czyli na lekko chrupiąco. Zmniejszy to także jego indeks glikemicznym. Tak samo z jajkami, należy ugotować je w lekko osolonej wodzie na twardo. Nie zapomnij o świeżej porcji warzyw. Ja postawiłam na roszponkę, która jest delikatna w smaku. Możesz postawić na inny rodzaj sałaty np. rukola czy mix sałat. Każda z nich będzie dobra.
Teraz czas na Twoje ulubione warzywa. W sałatce z brokułami i jajkiem świetnie będzie pasować kukurydza i papryka. Warto dodać cebulę, która ma działanie antybakteryjne i dodatkowo zawiera duża ilość antyoksydantów. Dlatego warto dodawać ją do większości potraw, które przygotowujesz. Bez znaczenia czy będzie to danie na ciepło czy zimno. Gdy sałatka jest już prawie gotowa przygotuj domowej roboty dip. Możesz zrobić go na bazie oliwy z oliwek i ziół lub na bazie jogurtu naturalnego, greckiego. Zachęcam Cię do spróbowania mojego domowego dipu na bazie jogurtu naturalnego i musztardy, który idealnie pasuje do chrupiącego brokuła i delikatnego jajka w towarzystwie roszponki i pozostałych warzyw.
Alergeny w sałatce z brokułami i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z brokułami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z brokułami i jajkiem
Zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego, to pozbawi sałatkę niepotrzebnych kcal.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.