Salatka z brokułami i feta

Opublikowano: 20.04.2022 r., 9:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z brokułami.
Sałatka z brokułami i fetą
Sałatka z brokułami i fetą z sosem czosnkowym to szybkie, proste, smaczne i bardzo zdrowe danie, które przygotujesz nawet w kilkanaście minut.
Przygotowanie 20 min
296 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły - 1 sztuka (600 g)
  • Ser Feta - 2 plastry (60 g)
  • Pestki dyni - 2 łyżki (30 g)
  • Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na sałatkę z brokułami i feta krok po kroku

Brokuła podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie.

Fetę pokrój w kostkę.

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

W głębokich talerzach ułóż brokuły, dodaj fetę, pestki dyni i polej sosem jogurtowym.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułami i feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i feta

Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo różnych okazji. Możesz podać ją na kolację, będzie dobra również jako przystawka, czy przekąska na imprezę lub do grilla. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę brokułową z fetą i z sosem czosnkowym, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy, prosty przepis. Do przygotowania sałatki potrzebne Ci będą świeże lub mrożone brokuły, ser typu feta, jogurt naturalny oraz ząbek czosnku. Wykorzystując mrożone brokuły, zaoszczędzisz czas na dzielenie warzywa na drobne różyczki, jednocześnie mrożenie nie wpływa znacząco na wartość odżywczą, dlatego możesz mieć pewność, że w ten sposób również dostarczysz sobie wszystkich witamin i składników mineralnych. Brokuły są świetnym źródłem witaminy C, witaminy K, a także wapnia oraz substancji bioaktywnych o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Najlepiej ugotować je na parze, straty witamin będą wtedy niższe niż w przypadku gotowania bezpośrednio w wodzie. Warto też pamiętać, że osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny spożywać brokuły i inne warzywa krzyżowe, wyłącznie po ugotowaniu. Surowe zawierają goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze ograniczające wychwyt jodu przez tarczycę. Przepis na sałatkę z brokułami i fetą jest banalnie prosty. Ugotowane różyczki brokułów wystarczy ułożyć w głębokim talerzu lub półmisku, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą i polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekanym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak widzisz, ta sałatka jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Jeśli zależy Ci na wersji mniej kalorycznej, wybierz jogurt naturalny zamiast np. greckiego, czy śmietany oraz fetę o obniżonej zawartości tłuszczu. Sałatka świetnie komponuje się również z nasionami słonecznika lub pestkami dyni oraz dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Alergeny w sałatce z brokułami i feta

Lista alergenów dla sałatki z brokułami i feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki z brokułami i feta

na 100g gotowej potrawy

Osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na to, aby brokuły i inne warzywa krzyżowe zawsze spożywać po ugotowaniu i unikać ich w formie surowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
74.16
296.64
Białko (g)
5.12
20.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.07
28.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.98
19.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
8.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.57
14.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
6.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
3.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
3.31
Cholesterol (mg)
6.67
26.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
31.24
124.97
Witamina B6 (mg)
0.18
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.43
Witamina C (mg)
63.75
254.98
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.90
Witamina E (mg)
0.60
2.41
Retinol (µg (mcg))
9.23
36.92
Tiamina (mg)
0.07
0.29
Ryboflawina (mg)
0.19
0.77
Niacyna (mg)
0.71
2.83
Foliany (µg (mcg))
51.18
204.71
Beta karoten (µg (mcg))
256.75
1027.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
118.79
475.15
Potas (mg)
304.40
1217.59
Wapń (mg)
106.62
426.49
Fosfor (mg)
141.25
564.99
Magnez (mg)
39.31
157.23
Żelazo (mg)
0.88
3.51
Cynk (mg)
0.95
3.78
Miedź (mg)
0.09
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułami i feta 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułami i feta

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
600 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Ser Feta
60 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Pestki dyni
30 g
2 łyżki
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
33.80