Salatka z brokułami i feta
- Brokuły - 1 sztuka (600 g)
- Ser Feta - 2 plastry (60 g)
- Pestki dyni - 2 łyżki (30 g)
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na sałatkę z brokułami i feta krok po kroku
Brokuła podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie.
Fetę pokrój w kostkę.
Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
W głębokich talerzach ułóż brokuły, dodaj fetę, pestki dyni i polej sosem jogurtowym.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i feta
Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo różnych okazji. Możesz podać ją na kolację, będzie dobra również jako przystawka, czy przekąska na imprezę lub do grilla. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę brokułową z fetą i z sosem czosnkowym, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy, prosty przepis. Do przygotowania sałatki potrzebne Ci będą świeże lub mrożone brokuły, ser typu feta, jogurt naturalny oraz ząbek czosnku. Wykorzystując mrożone brokuły, zaoszczędzisz czas na dzielenie warzywa na drobne różyczki, jednocześnie mrożenie nie wpływa znacząco na wartość odżywczą, dlatego możesz mieć pewność, że w ten sposób również dostarczysz sobie wszystkich witamin i składników mineralnych. Brokuły są świetnym źródłem witaminy C, witaminy K, a także wapnia oraz substancji bioaktywnych o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Najlepiej ugotować je na parze, straty witamin będą wtedy niższe niż w przypadku gotowania bezpośrednio w wodzie. Warto też pamiętać, że osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny spożywać brokuły i inne warzywa krzyżowe, wyłącznie po ugotowaniu. Surowe zawierają goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze ograniczające wychwyt jodu przez tarczycę. Przepis na sałatkę z brokułami i fetą jest banalnie prosty. Ugotowane różyczki brokułów wystarczy ułożyć w głębokim talerzu lub półmisku, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą i polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekanym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak widzisz, ta sałatka jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Jeśli zależy Ci na wersji mniej kalorycznej, wybierz jogurt naturalny zamiast np. greckiego, czy śmietany oraz fetę o obniżonej zawartości tłuszczu. Sałatka świetnie komponuje się również z nasionami słonecznika lub pestkami dyni oraz dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Alergeny w sałatce z brokułami i feta
Lista alergenów dla sałatki z brokułami i feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki z brokułami i feta
Osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na to, aby brokuły i inne warzywa krzyżowe zawsze spożywać po ugotowaniu i unikać ich w formie surowej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.