Sałatka z botwiny

Opublikowano: 24.09.2023 r., 15:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z botwiny.
Sałatka z botwiny
Sałatka z botwiny to doskonała propozycja na smaczną potrawę, którą warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
390 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Botwina - z buraczkami (250 g)
  • Rukola (50 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Granat (75 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Miód - 1 łyżka (15 g)
  • Musztarda (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, salaterka, miska, miseczka

Przepis na sałatkę z botwiny krok po kroku

Botwinkę umyj, odetnij buraki.

W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej buraki przez około 20 minut (do miękkości).

Buraczki wyjmij z wody i obierz.

Obrane buraki pokrój na plasterki.

Liście oraz łodygi botwinki posiekaj na desce do krojenia.

Ser pokrój w kostkę.

Wyłuskaj nasiona granatu.

Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika.

W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę płatków chili, pieprzu oraz soli.

Do salaterki wrzuć przygotowane buraki, botwinkę, rukolę, ser fetę, nasiona granatu i nasiona słonecznika.

Składniki wymieszaj i polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z botwiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z botwiny

Sałatka z botwiny świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zabieranego do pracy. Tania w przygotowaniu wiosenna sałatka z liści botwiny świetnie sprawdzi się również jako przystawka serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sałatkę z botwiny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty: botwina z buraczkami, rukola, ser feta, granat, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, miód, musztarda, sól, pieprz, sok z cytryny oraz płatki chilli. Sałatkę możesz przygotować również z jajkiem gotowanym - zastąp nimi ser fetę.

A jak zrobić sałatkę z botwiny? W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej buraki przez około 20 minut (do miękkości). Buraczki wyjmij z wody, obierz i pokrój w plastry. Liście oraz łodygi botwinki posiekaj na desce do krojenia. Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę płatków chilli, pieprzu oraz soli. Do salaterki wrzuć przygotowane buraki, botwinkę, rukolę, ser fetę, nasiona granatu i nasiona słonecznika. Składniki wymieszaj i polej przygotowanym sosem.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego.

Podsumowując smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka z botwiny jest bardzo zdrowa. Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub jako posiłek do pracy. Sałatkę warto przygotować również na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sałatce z botwiny

Lista alergenów dla sałatki z botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na sałatkę z botwiny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z botwiny

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z botwiny to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Botwina oraz buraczki stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
144.57
390.34
Białko (g)
5.09
13.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
8.75
23.63
Węglowodany przyswajalne (g)
6.80
18.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
5.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
10.79
29.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
11.82
Tłuszcze nienasycone (g)
6.42
17.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
12.37
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
4.96
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.33
44.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
174.42
470.94
Witamina B6 (mg)
0.22
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.64
44.92
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina E (mg)
1.51
4.08
Retinol (µg (mcg))
22.94
61.93
Tiamina (mg)
0.14
0.38
Ryboflawina (mg)
0.23
0.63
Niacyna (mg)
0.90
2.43
Foliany (µg (mcg))
39.04
105.40
Beta karoten (µg (mcg))
1807.44
4880.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
320.54
865.46
Potas (mg)
289.91
782.75
Wapń (mg)
134.98
364.45
Fosfor (mg)
130.09
351.25
Magnez (mg)
65.13
175.85
Żelazo (mg)
1.46
3.93
Cynk (mg)
1.07
2.89
Miedź (mg)
0.22
0.59
Mangan (mg)
0.33
0.89
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z botwiny 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z botwiny

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
250 g
z buraczkami
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 250 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Granat
75 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
15 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Musztarda
5 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
69.00