Przepis na sałatka z boczniaków krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, harissa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży talerz

Boczniaki pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej masło klarowane na patelni i usmaż grzyby.

Ugotuj jajka na twardo.

Na dużym talerzu wyłóż rukolę, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz ciecierzycę.

Jajka obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.

Ułóż na sałacie.

Na wierzch wyłóż boczniaki.

W miseczce wymieszaj oliwę i harissę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Sałatkę polej sosem.

Sałatka z boczniaków podana na białym talerzu.
Sałatka z boczniaków
Koszt przygotowania dania
28.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
448 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
37

Sałatka z boczniaków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatka z boczniaków

Sałatka z boczniaków to szybka do przygotowania i smaczna przekąska na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Pomysł na sałatkę możesz wykorzystać także jako szybki obiad do pracy. Przepis na sałatkę z boczniaków jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczniaki, rukola, pomidory koktajlowe, jajko, ciecierzyca konserwowa, oliwa z oliwek, masło klarowane, sól, pieprz, harissa, natka pietruszki.

Jak zrobić sałatkę z boczniaków? Boczniaki pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło klarowane na patelni i usmaż grzyby. Ugotuj jajka na twardo. Na dużym talerzu wyłóż rukolę, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz ciecierzycę. Jajka obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki. Ułóż na sałacie. Na wierzch wyłóż boczniaki. W miseczce wymieszaj oliwę i harissę oraz posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę polej sosem. Gotowa jest ona do spożycia od razu po przygotowaniu.

Boczniak to grzyb zawierający niewielką ilość białka. Są także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Boczniaki jako jedne z nielicznych grzybów są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminę C. Witamina C jest bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga wzmacniać odporność oraz poprawia stan naszych naczyń krwionośnych. Witamina C jest jednak bardzo wrażliwa na działanie temperatury, dlatego warzywa i owoce z jej zawartością w miarę możliwości najlepiej spożywać surowe. Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego.

Podsumowując pyszna sałatka z jajkiem i boczniakami doskonale sprawdzi się jako szybko przekąska. Sałatka z dodatkiem rukoli na bardzo wyrazisty smak i jest sycąca. Zawiera dużo cennych składników mineralnych. Sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce, należy ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze sałatka z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
149.55 kcal
448.65 kcal
Białko
4.78 g
14.35 g
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatka z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.64 g
19.93 g
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.13 g
15.40 g
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.03 g
36.09 g
Tłuszcze nasycone
4.67 g
14.00 g
Tłuszcze nienasycone
7.36 g
22.09 g
Tłuszcze jednonasycone
6.04 g
18.11 g
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
3.98 g

Witaminy w przepisie na sałatka z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
79.44 µg (mcg)
238.31 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.76 mg
5.27 mg
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
38.58 µg (mcg)
115.74 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
206.65 µg (mcg)
619.96 µg (mcg)
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
73.85 mg
221.56 mg
Potas
248.53 mg
745.60 mg
Wapń
32.90 mg
98.69 mg
Fosfor
95.73 mg
287.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.69 mg
53.08 mg
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
3.31 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
1.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatka z boczniaków 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatka z boczniaków

Lista alergenów dla sałatka z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na sałatka z boczniaków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sałatka z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Rukola
100 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na sałatka z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób