Sałatka z boczniaków
- Boczniaki (400 g)
- Rukola (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
- Ciecierzyca konserwowa (200 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Oliwa z oliwek - 7 łyżek stołowych (70 ml)
Przepis na sałatka z boczniaków krok po kroku
Boczniaki pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej masło klarowane na patelni i usmaż grzyby.
Ugotuj jajka na twardo.
Na dużym talerzu wyłóż rukolę, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz ciecierzycę.
Jajka obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.
Ułóż na sałacie.
Na wierzch wyłóż boczniaki.
W miseczce wymieszaj oliwę i harissę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sałatkę polej sosem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatka z boczniaków
Sałatka z boczniaków to szybka do przygotowania i smaczna przekąska na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Pomysł na sałatkę możesz wykorzystać także jako szybki obiad do pracy. Przepis na sałatkę z boczniaków jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczniaki, rukola, pomidory koktajlowe, jajko, ciecierzyca konserwowa, oliwa z oliwek, masło klarowane, sól, pieprz, harissa, natka pietruszki.
Jak zrobić sałatkę z boczniaków? Boczniaki pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło klarowane na patelni i usmaż grzyby. Ugotuj jajka na twardo. Na dużym talerzu wyłóż rukolę, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz ciecierzycę. Jajka obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki. Ułóż na sałacie. Na wierzch wyłóż boczniaki. W miseczce wymieszaj oliwę i harissę oraz posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę polej sosem. Gotowa jest ona do spożycia od razu po przygotowaniu.
Boczniak to grzyb zawierający niewielką ilość białka. Są także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Boczniaki jako jedne z nielicznych grzybów są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminę C. Witamina C jest bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga wzmacniać odporność oraz poprawia stan naszych naczyń krwionośnych. Witamina C jest jednak bardzo wrażliwa na działanie temperatury, dlatego warzywa i owoce z jej zawartością w miarę możliwości najlepiej spożywać surowe. Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego.
Podsumowując pyszna sałatka z jajkiem i boczniakami doskonale sprawdzi się jako szybko przekąska. Sałatka z dodatkiem rukoli na bardzo wyrazisty smak i jest sycąca. Zawiera dużo cennych składników mineralnych. Sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce, należy ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w sałatka z boczniaków
Lista alergenów dla sałatka z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
W przepisie na sałatka z boczniaków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- harissa
Wartości odżywcze sałatka z boczniaków
Sałatka z boczniaków to bardzo zdrowe danie zawierające dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne należy łączyć z produktami zbożowymi, aby było pełnowartościowe. Sałatka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.