Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików
- Kapusta biała (2000 g)
- Marchewka - 3 sztuki (135 g)
- Cebula (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (480 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
- Cukier (200 g)
- Olej rzepakowy (250 ml)
- Ocet spirytusowy (125 ml)
Przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików krok po kroku
Z białej kapusty wytnij głąba i poszatkuj liście. Przełóż do dużej miski.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski i dodaj do miski.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miski i wsyp dwie łyżki soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Do rondelka wlej olej oraz ocet. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, mieszając, aż do rozpuszczenia całego cukru.
Zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku i odstaw całość na godzinę.
Do wyparzonych, suchych słoików wkładaj sałatkę razem z zalewą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 15 minut.
Więcej informacji na temat sałatki z białej kapusty na zimę do słoików
Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. To naprawdę prosty przepis. Potrzebna będzie kapusta, marchewka, papryka i cebula, a zalewa powstanie z cukru, octu i oleju. Na początku z białej kapusty wytnij głąba i poszatkuj liście. Przełóż do dużej miski. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski i dodaj do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miski i wsyp dwie łyżki soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. Do rondelka wlej olej oraz ocet. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, mieszając, aż do rozpuszczenia całego cukru. Zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku i odstaw całość na godzinę. Do wyparzonych, suchych słoików wkładaj sałatkę razem z zalewą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 15 minut. Jeśli znasz już przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików, to pewnie zastanawiasz się, do czego możesz jej użyć. Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart.
Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek czy natka pietruszki to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy. Sałatka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw. Jeśli wiesz już, jak zrobić sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików to nie czekaj ani chwili i niech ta dobra sałatka zawita w Twojej spiżarni.
Alergeny w sałatce z białej kapusty na zimę do słoików
Lista alergenów dla sałatki z białej kapusty na zimę do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików
Wartości odżywcze sałatki z białej kapusty na zimę do słoików
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.