Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka zimowa z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików
Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. To naprawdę prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 5 min
190 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Kapusta biała (2000 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (135 g)
  • Cebula (200 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (480 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier (200 g)
  • Olej rzepakowy (250 ml)
  • Ocet spirytusowy (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, miska, szatkownica

Przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików krok po kroku

Z białej kapusty wytnij głąba i poszatkuj liście. Przełóż do dużej miski.

Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.

Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski i dodaj do miski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miski i wsyp dwie łyżki soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Do rondelka wlej olej oraz ocet. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, mieszając, aż do rozpuszczenia całego cukru.

Zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku i odstaw całość na godzinę.

Do wyparzonych, suchych słoików wkładaj sałatkę razem z zalewą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób
Zobacz inne pomysły na sałatki z kapusty na zimę
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z białej kapusty na zimę do słoików

Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. To naprawdę prosty przepis. Potrzebna będzie kapusta, marchewka, papryka i cebula, a zalewa powstanie z cukru, octu i oleju. Na początku z białej kapusty wytnij głąba i poszatkuj liście. Przełóż do dużej miski. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski i dodaj do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miski i wsyp dwie łyżki soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. Do rondelka wlej olej oraz ocet. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, mieszając, aż do rozpuszczenia całego cukru. Zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku i odstaw całość na godzinę. Do wyparzonych, suchych słoików wkładaj sałatkę razem z zalewą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 15 minut. Jeśli znasz już przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików, to pewnie zastanawiasz się, do czego możesz jej użyć. Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart.

Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek czy natka pietruszki to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy. Sałatka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw. Jeśli wiesz już, jak zrobić sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików to nie czekaj ani chwili i niech ta dobra sałatka zawita w Twojej spiżarni.

Alergeny w sałatce z białej kapusty na zimę do słoików

Lista alergenów dla sałatki z białej kapusty na zimę do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików

Wartości odżywcze sałatki z białej kapusty na zimę do słoików

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
111.84
190.13
Białko (g)
0.99
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
11.05
18.79
Węglowodany przyswajalne (g)
9.07
15.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
7.49
12.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.89
11.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
8.27
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
3.44
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
58.26
99.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.23
68.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.66
57.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
583.00
991.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
128.38
218.24
Potas (mg)
151.30
257.21
Wapń (mg)
27.53
46.80
Fosfor (mg)
22.21
37.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.86
16.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.62
Cynk (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z białej kapusty na zimę do słoików 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z białej kapusty na zimę do słoików

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Marchewka
135 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
480 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Ocet spirytusowy
125 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
33.00