Sałatka z batatami i granatem

Opublikowano: 21.03.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roślinna sałatka z batatami
Sałatka z batatami i granatem
Sałatka z batatami i granatem to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Sałatka jest lekka i świetnie posłuży także jako posiłek dla osób dbających o linię. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
366 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Rukola (200 g)
  • Bataty - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory koktajlowe (300 g)
  • Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
  • Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (150 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na sałatka z batatami i granatem krok po kroku

Bataty obierz ze skórki i pokrój w łódeczki.

Dopraw je solą, pieprze i skrop oliwą z oliwek.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Rukole umieść w misce, dodaj wystudzone bataty.

Pomidory koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałatki.

Ogórka pokrój w półksiężyce.

W miseczce umieść koper i natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj.

Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź z niego nasiona.

Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na sałatka z batatami i granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z batatami i granatem

Sałatka z batatami i granatem to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Słodkie ziemniaki są źródłem skrobi i błonnika pokarmowego. Smaczna sałatka może stanowić także osobny posiłek. Przepis na sałatkę z batatami i granatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, bataty, granat, pomidory koktajlowe, ogórek, koper, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki, miód, sok z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z batatami i granatem? Bataty obierz ze skórki i pokrój w łódeczki. Dopraw je solą, pieprze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Rukole umieść w misce, dodaj wystudzone bataty. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałatki. Ogórka pokrój w półksiężyce. W miseczce umieść koper i natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj. Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem wydobądź z niego nasiona. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.

Bataty znane już od bardzo dawna, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, która znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają węglowodany złożone.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się na lekki posiłek. Smaczna sałatka może stanowić także dodatek do pieczonego mięsa z grilla lub gotowanego sosu. Szybka do zrobienia sałatka świetnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli nie masz batatów, możesz zamienić je na tradycyjne ziemniaki.

Alergeny w sałatce z batatami i granatem

Lista alergenów dla sałatki z batatami i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sałatka z batatami i granatem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z batatami i granatem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z batatami i granatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sałatka nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
130.85
366.39
Białko (g)
1.29
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
8.53
23.89
Węglowodany przyswajalne (g)
6.80
19.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
10.80
30.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
5.48
Tłuszcze nienasycone (g)
8.85
24.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.65
21.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
3.34
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
206.74
578.88
Witamina B6 (mg)
0.09
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.76
41.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.56
4.38
Brak danych dla: bataty, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.39
1.10
Foliany (µg (mcg))
30.81
86.26
Beta karoten (µg (mcg))
2371.83
6641.11
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
62.94
176.24
Potas (mg)
230.90
646.53
Wapń (mg)
40.98
114.74
Fosfor (mg)
29.97
83.92
Magnez (mg)
18.49
51.78
Żelazo (mg)
0.82
2.28
Cynk (mg)
0.26
0.73
Miedź (mg)
0.08
0.22
Mangan (mg)
0.17
0.48
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z batatami i granatem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z batatami i granatem

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Bataty
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Oliwa z oliwek
150 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
69.00