Sałatka z bakłażanem

Opublikowano: 04.05.2021 r., 16:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z bakłażanem podana na dużym talerzu z bagietkami.
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z bakłażanem jest idealną przekąską dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności greckiej. Jest niesamowicie smaczna i aromatyczna.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 15 min
223 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bakłażan 1 średnia sztuka (240 g)
  • Sałata karbowana zielona pół główki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Pomidor 1 szt (170 g)
  • Ser Feta pół kostki (100 g)
  • Papryka żółta 0,5 szt (120 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, miska

Przepis na sałatkę z bakłażanem krok po kroku

Bakłażana opłucz, pokrój w plastry i posól. Odstaw go na około 30 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym zbierz z niego sok.

Patelnię grillową porządnie rozgrzej. Ułóż na niej plastry bakłażana i grilluj przez 12 minut, tak by były miękkie.

Paprykę pokrój w duże paski i również grilluj na patelni przez 15 minut.

Sałatę opłucz i rozłóż na dnie dużej miski. Dodaj bakłażana i paprykę.

Cebulę pokrój w piórka, a pomidory poprzekrawaj na większe części i dodaj do reszty składników.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wszystkie zioła. Sałatkę podawaj polaną gotowym sosem i posypaną pokruszonym serem feta.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z bakłażanem

Sałatka z bakłażanem to naprawdę pyszna i szybka przekąska, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Ta sałatka jest niezwykle lekka, lecz bardzo pożywna ze względu na dużą ilość błonnika. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby jeść więcej warzyw, jednak nie smakują im te w wersji surowej.

Bakłażan do sałatki musi być dobrze zgrillowany, a wcześniej odpowiednio przygotowany, tak by stracił swoją goryczkę. Dzięki temu sałatka nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu.

To idealna sałatka z bakłażana do obiadu, która idealnie pasuje do dań z kurczakiem i indykiem. Grillowane warzywa nadają jej wspaniałego smaku, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań z rusztu. Ma bardzo delikatny sos, który odpowiednio dopełnia jej smak, nie przytłaczając całej kompozycji smakowej.

Ta sałatka z pomidorów z bakłażanem i fetą jest nie tylko niezwykle smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo warzyw, dzięki temu jest bogata w witaminy i składniki mineralne, a także mnóstwo błonnika, dbającego o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego.

Najlepiej smakuje na ciepło, lecz można ją także jeść na zimno. Będzie idealną propozycją na posiłek lub dobrym dodatkiem do drugiego dania. Jest bardzo kolorowa, dlatego świetnie prezentuje się na stole i talerzu, a samym wyglądem skutecznie zachęca do spróbowania.

Sałatka z bakłażanem po grecku ma niesamowicie wyrazisty smak. Wszystko to zawdzięcza świetnemu połączeniu produktów. Słodka papryka i pomidory, pyszny bakłażan, a także słony ser feta, polane wspaniałym sosem na bazie oliwy i ziół to sposób na fenomenalny posiłek w kilka minut.

Ta sałatka z grillowanym bakłażanem na pewno znajdzie wielu amatorów ze względu na jej dużą smakowitość, idealną strukturę warzyw i lekkość jaką zapewnia. Jest również bardzo zdrowa i świetnie sprawdzi się w kuchni miłośników roślinnych dań. Jeżeli chcemy zwiększyć jej sytość wystarczy połączyć ją z jakąś kaszą na przykład kuskusem czy bulgur i cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem.

Alergeny w sałatce z bakłażanem

Lista alergenów dla sałatki z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Zawiera bardzo dużo warzyw, więc jest świetnym źródłem witamin i antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
74.42
223.26
Białko (g)
2.05
6.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.77
14.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
9.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.65
16.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
10.83
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.10
9.29
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.55
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.33
21.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
48.36
145.09
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
46.65
139.94
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.04
3.11
Brak danych dla: cebula czerwona, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.29
30.86
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.66
79.98
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
398.48
1195.43
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
100.10
300.30
Potas (mg)
176.93
530.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.84
158.53
Fosfor (mg)
47.95
143.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.40
34.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.46
Cynk (mg)
0.39
1.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z bakłażanem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z bakłażanem

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
240 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 240 g
Sałata karbowana zielona
200 g
pół główki
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Pomidor
170 g
1 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Ser Feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Papryka żółta
120 g
0,5 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
57.80