Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
- Mix sałat (120 g)
- Awokado - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ogórek - 2 średnie sztuki (200 g)
- Pomidory koktajlowe (250 g)
- Musztarda - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Miód (50 g)
Przepis na sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem krok po kroku
W misce umieść mix sałat.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.
Pokrój w kostkę i miąższ wydrąż łyżką.
Ogórka pokrój w półksiężyce.
Pomidory przekrój na połówki.
W miseczce wymieszaj miód i musztardę.
Warzywa umieść w misce, dodaj sos i wymieszaj.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatka sushi
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu lub lunch do pracy. Przepis na sałatkę z awokado, pomidora i ogórka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, pomidor koktajlowy, ogórek, awokado, miód, musztarda.
Jak zrobić sałatkę z awokado, pomidora i ogórka? W misce umieść mix sałat. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój w kostkę i miąższ wydrąż łyżką. Ogórka pokrój w półksiężyce. Pomidory przekrój na połówki. W miseczce wymieszaj miód i musztardę. Warzywa umieść w misce, dodaj sos i wymieszaj.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórek zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i świetnie nawadnia. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się podana na wiele różnych potraw. Szybka do zrobienia sałatka zaspokoi także ochotę na małe co nieco. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie kilka godzin. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość potrawy, dodaj sos bezpośrednio przed podaniem. Sałatka jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się jako danie dla osób dbających o linię.
Alergeny w sałatce z awokado pomidorem i ogórkiem
Lista alergenów dla sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.