Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Awokado, pomidor i ogórek sałatka
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Sałatkę można podać także jako samodzielne danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
250 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Mix sałat (120 g)
  • Awokado - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ogórek - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (250 g)
  • Musztarda - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Miód (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem krok po kroku

W misce umieść mix sałat.

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.

Pokrój w kostkę i miąższ wydrąż łyżką.

Ogórka pokrój w półksiężyce.

Pomidory przekrój na połówki.

W miseczce wymieszaj miód i musztardę.

Warzywa umieść w misce, dodaj sos i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem

Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu lub lunch do pracy. Przepis na sałatkę z awokado, pomidora i ogórka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, pomidor koktajlowy, ogórek, awokado, miód, musztarda.

Jak zrobić sałatkę z awokado, pomidora i ogórka? W misce umieść mix sałat. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój w kostkę i miąższ wydrąż łyżką. Ogórka pokrój w półksiężyce. Pomidory przekrój na połówki. W miseczce wymieszaj miód i musztardę. Warzywa umieść w misce, dodaj sos i wymieszaj.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórek zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i świetnie nawadnia. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się podana na wiele różnych potraw. Szybka do zrobienia sałatka zaspokoi także ochotę na małe co nieco. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie kilka godzin. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość potrawy, dodaj sos bezpośrednio przed podaniem. Sałatka jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się jako danie dla osób dbających o linię.

Alergeny w sałatce z awokado pomidorem i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
62.72
250.88
Białko (g)
1.20
4.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.41
37.66
Węglowodany przyswajalne (g)
7.25
29.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
8.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.00
12.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.18
8.72
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
7.22
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
19.21
76.83
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.15
28.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Niacyna (mg)
0.58
2.33
Foliany (µg (mcg))
25.89
103.56
Beta karoten (µg (mcg))
207.54
830.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
72.07
288.29
Potas (mg)
229.78
919.12
Wapń (mg)
15.99
63.95
Fosfor (mg)
32.44
129.76
Magnez (mg)
15.90
63.61
Żelazo (mg)
0.43
1.74
Cynk (mg)
0.29
1.17
Miedź (mg)
0.07
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado pomidorem i ogórkiem

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
120 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Awokado
150 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Ogórek
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Musztarda
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
35.50