Sałatka z awokado na śniadanie

Opublikowano: 15.03.2022 r., 12:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z awokado
Sałatka z awokado na śniadanie
Sałatka z awokado na śniadanie to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie. Sałatka jest bardzo lekka i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
679 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ananas (200 g)
  • Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Awokado - 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Rukola (200 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
  • Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ser kozi miękki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z awokado na śniadanie krok po kroku

Ananasa pokrój w plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Pomidory przekrój na połówki.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ w kostkę.

Posiekaj koper.

W misce umieść warzywa, dodaj ser kozi podzielony na mniejsze kawałki.

Dopraw solą, pieprzem, wlej oliwę i dodaj pestki słonecznika, wymieszaj do połączenia składników.

Jak oceniasz przepis na sałatka z awokado na śniadanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado na śniadanie

Sałatka z awokado na śniadanie to bardzo dobry pomysł na fit śniadanie. Sałatkę można podać także jako szybką przekąskę po pracy. Przepis na sałatkę z awokado na śniadanie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, ananas, awokado, pomidory koktajlowe, ser kozi, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić sałatkę z awokado na śniadanie? Ananasa pokrój w plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pomidory przekrój na połówki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ w kostkę. Posiekaj koper. W misce umieść warzywa, dodaj ser kozi podzielony na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, wlej oliwę i dodaj pestki słonecznika, wymieszaj do połączenia składników.

Pestki słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Ser kozi to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka kóz. Ser ma delikatną kremową konsystencję i bardzo wyrazisty smak. Ser doskonale komponuje się z dodatkiem owoców i innych słodkich dodatków. Ananas pobudza trawienie oraz ma właściwości przeciwzapalne. Ananasa zawiera enzym zwany bromeliną, ma ona właściwości anty koagulacyjne.

Podsumowując pyszna sałatka z awokado jest doskonała na każdy posiłek w ciągu dnia. Fit sałatka jest szybka do zrobienia i możesz ją przygotować z ulubionych składników. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie kilka godzin. Aby przedłużyć jej świeżość dodaj sos bezpośrednio przed podaniem. Do sałatki możesz użyć także ananasa w puszcze.

Alergeny w sałatce z awokado na śniadanie

Lista alergenów dla sałatki z awokado na śniadanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser kozi miękki

Wartości odżywcze sałatki z awokado na śniadanie

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z awokado na śniadanie to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Dodatek awokado wzbogaca sałatkę również w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
208.94
679.05
Białko (g)
6.72
21.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
6.05
19.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.72
12.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
7.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
18.53
60.23
Tłuszcze nasycone (g)
6.09
19.78
Tłuszcze nienasycone (g)
12.45
40.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.47
30.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
9.68
Cholesterol (mg)
10.38
33.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
99.61
323.73
Witamina B6 (mg)
0.24
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.14
Witamina C (mg)
15.03
48.85
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.29
Witamina E (mg)
1.27
4.13
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.28
134.15
Tiamina (mg)
0.16
0.53
Ryboflawina (mg)
0.16
0.52
Niacyna (mg)
1.23
4.01
Foliany (µg (mcg))
54.89
178.38
Beta karoten (µg (mcg))
310.68
1009.70
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
111.75
363.19
Potas (mg)
251.53
817.48
Wapń (mg)
71.53
232.48
Fosfor (mg)
129.31
420.25
Magnez (mg)
44.17
143.56
Żelazo (mg)
1.40
4.55
Cynk (mg)
0.81
2.65
Miedź (mg)
0.37
1.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado na śniadanie 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado na śniadanie

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ananas
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Awokado
200 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Ser kozi miękki
300 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Koszt składników
78.00