Sałatka z awokado i tuńczykiem
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
- Awokado - 1 duża sztuka (140 g)
- Jajko (3 szt.)
- Szpinak - 4 garści (100 g)
- Rukola - 2 garści (40 g)
- Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
- Ogórek - 1 sztuka (180 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem krok po kroku
Jaja ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jaj pokrój na ćwiartki.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.
Rukolę i szpinak opłucz, następnie wyłóż na dnie miski.
Awokado przepołów i pozbaw pestki. Ponacinaj wzdłuż i wszerz, tak by powstała gruba kostka. Następnie przy pomocy małej łyżeczki wyciągnij owoc ze skórki. Dodaj do sałaty.
Pomidory, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a pomidorki przetnij na pół. Dodaj warzywa do sałaty, a na wierz wysyp oliwki i rozdrobnionego tuńczyka.
Składniki w misce dobrze wymieszaj, następnie poukładaj dekoracyjnie na wierzchu ćwiartki jaj.
W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Następnie ponownie energicznie wymieszaj zawartość naczynia.
Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Prosta sałatka z łososiem wędzonym
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem jest zdrową propozycją na pełnowartościowy posiłek. Ze względu na obecność awokado jest pełna witamin i składników odżywczych. Delikatny maślany smak tego owocu w połączeniu ze słonymi oliwkami i tuńczykiem tworzy wspaniałą kompozycję smakową, której ciężko jest się oprzeć. Dlatego zawsze szybko z znika ze stołu na wszelkich przyjęciach.
Sałatka jest bardzo zdrowa i łatwa. Jej przygotowanie zabiera niewiele czasu, a przepis jest prosty, więc na pewno poradzi z nim sobie nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Dzięki temu będzie też idealnym pomysłem na błyskawiczny posiłek, kiedy brakuje nam siły i energii po ciężkim dniu.
Podanie jajka z awokado w jednym daniu jest pomysłem bardzo znanym i cenionym, gdyż oba produkty świetnie się ze sobą komponują i wzajemnie podkreślają swój smak. Gdy połączymy je jeszcze z pomidorami i ogórkiem otrzymujemy prawdziwą bombę witamin, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju dietach redukcyjnych i nie tylko. To danie docenią też na pewno pescowegetarianie. Sałatka z awokado i tuńczykiem podana w szklanej misce lub na talerzu przyciąga wzrok mnogością barw i faktur.
Sałatka jest bardzo smaczna, dlatego będzie świetną propozycją dla osób, które chciałyby spróbować awokado, ale nie mają pomysłu jak je przyrządzić, by dobrze smakowało. A nie jest to rzadki przypadek, gdyż owoc ten, choć szeroko promowany, wciąż jest uważany za nieco egzotyczny. Dzięki temu przepisowi każdy na pewno polubi się z awokado, co z całą pewnością wyjdzie na zdrowie. Jest ono bowiem bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, mające olbrzymi wpływ na witalność i samopoczucie. Pozytywnie działa również dodatek z jajkiem i tuńczyka, które mają ogromną ilość białka oraz cennych składników mineralnych.
W tym przepisie spotykają się smaki kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Dlatego sałatka jest niebanalna i wyrazista. Dzięki temu przepisowi przekonasz się jak łatwo można odmienić swoje codzienne menu, któremu brakuje już świeżości i podarować sobie odrobinę luksusu w przepysznym stylu.
Alergeny w sałatce z awokado i tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki z awokado i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z awokado i tuńczykiem
Energia i białka
(379g)
Węglowodany
(379g)
Tłuszcze
(379g)
Witaminy
(379g)
Składniki mineralne
(379g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.