Sałatka z awokado i tuńczykiem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 20:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem jest świetnym pomysłem na zdrowy lunch, czy kolację. Kolorowa, lekka i bardzo pożywna, będzie smacznym i pełnowartościowym posiłkiem.
Przygotowanie 20 min
360 kcal
Kcal w porcji
379 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
  • Awokado - 1 duża sztuka (140 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Szpinak - 4 garści (100 g)
  • Rukola - 2 garści (40 g)
  • Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
  • Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (180 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, salaterka

Przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem krok po kroku

Jaja ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jaj pokrój na ćwiartki.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.

Rukolę i szpinak opłucz, następnie wyłóż na dnie miski.

Awokado przepołów i pozbaw pestki. Ponacinaj wzdłuż i wszerz, tak by powstała gruba kostka. Następnie przy pomocy małej łyżeczki wyciągnij owoc ze skórki. Dodaj do sałaty.

Pomidory, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a pomidorki przetnij na pół. Dodaj warzywa do sałaty, a na wierz wysyp oliwki i rozdrobnionego tuńczyka.

Składniki w misce dobrze wymieszaj, następnie poukładaj dekoracyjnie na wierzchu ćwiartki jaj.

W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Następnie ponownie energicznie wymieszaj zawartość naczynia.

Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem jest zdrową propozycją na pełnowartościowy posiłek. Ze względu na obecność awokado jest pełna witamin i składników odżywczych. Delikatny maślany smak tego owocu w połączeniu ze słonymi oliwkami i tuńczykiem tworzy wspaniałą kompozycję smakową, której ciężko jest się oprzeć. Dlatego zawsze szybko z znika ze stołu na wszelkich przyjęciach.

Sałatka jest bardzo zdrowa i łatwa. Jej przygotowanie zabiera niewiele czasu, a przepis jest prosty, więc na pewno poradzi z nim sobie nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Dzięki temu będzie też idealnym pomysłem na błyskawiczny posiłek, kiedy brakuje nam siły i energii po ciężkim dniu.

Podanie jajka z awokado w jednym daniu jest pomysłem bardzo znanym i cenionym, gdyż oba produkty świetnie się ze sobą komponują i wzajemnie podkreślają swój smak. Gdy połączymy je jeszcze z pomidorami i ogórkiem otrzymujemy prawdziwą bombę witamin, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju dietach redukcyjnych i nie tylko. To danie docenią też na pewno pescowegetarianie. Sałatka z awokado i tuńczykiem podana w szklanej misce lub na talerzu przyciąga wzrok mnogością barw i faktur.

Sałatka jest bardzo smaczna, dlatego będzie świetną propozycją dla osób, które chciałyby spróbować awokado, ale nie mają pomysłu jak je przyrządzić, by dobrze smakowało. A nie jest to rzadki przypadek, gdyż owoc ten, choć szeroko promowany, wciąż jest uważany za nieco egzotyczny. Dzięki temu przepisowi każdy na pewno polubi się z awokado, co z całą pewnością wyjdzie na zdrowie. Jest ono bowiem bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, mające olbrzymi wpływ na witalność i samopoczucie. Pozytywnie działa również dodatek z jajkiem i tuńczyka, które mają ogromną ilość białka oraz cennych składników mineralnych.

W tym przepisie spotykają się smaki kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Dlatego sałatka jest niebanalna i wyrazista. Dzięki temu przepisowi przekonasz się jak łatwo można odmienić swoje codzienne menu, któremu brakuje już świeżości i podarować sobie odrobinę luksusu w przepysznym stylu.

Alergeny w sałatce z awokado i tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki z awokado i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z awokado i tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(379g)
Energia (kcal)
95.23
360.92
Białko (g)
6.16
23.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(379g)
Węglowodany (g)
3.57
13.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.07
7.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
5.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(379g)
Tłuszcz (g)
6.54
24.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
6.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
18.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.91
14.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
3.74
Cholesterol (mg)
59.07
223.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(379g)
Witamina A (µg (mcg))
77.47
293.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.49
28.37
Witamina D (µg (mcg))
0.58
2.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
2.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.64
89.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
4.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.58
153.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
633.16
2399.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(379g)
Sód (mg)
104.27
395.19
Potas (mg)
238.07
902.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.26
126.05
Fosfor (mg)
80.23
304.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.52
85.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
3.82
Cynk (mg)
0.46
1.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i tuńczykiem 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i tuńczykiem

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Awokado
140 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szpinak
100 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Oliwki czarne
30 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
63.00