Sałatka z awokado i pomidorów

Opublikowano: 20.04.2021 r., 10:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i pomidorów podana w białej misce na jasnym, betonowym stole, obok połówka awokado, miseczka z olejem, miseczka z solą, widelec
Sałatka z awokado i pomidorów
Wypróbuj najlepszy przepis na sałatkę z awokado i pomidorów. Prosta sałatka na bazie sałaty, którą możesz wykorzystać jako dodatek do dań, przekąskę, dodając jajko na twardo będzie szybkim śniadaniem.
Przygotowanie 20 min
289 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sałata 1/3 główki sałaty masłowej lub pół opakowania miksu (70 g)
  • Awokado pół sztuki (65 g)
  • Pomidory koktajlowe garść (100 g)
  • Ogórek dwa ogórki gruntowe (60 g)
  • Cebula czerwona 1/4 sztuki (25 g)
  • Koperek łyżeczka (4 g)
  • Olej lniany łyżka (12 ml)
  • Sok z cytryny łyżka soku (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z awokado i pomidorów krok po kroku

Sałatę umyj, dokładnie osusz i porwij na kawałki liście do miski.

Pomidorki umyj, osusz i pokrój w połówki. Przełóż do miski z sałatą.

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki. Jeśli ogórek posiada grubą skórkę obierz go, jeśli skórka jest delikatna, pokrój ogórka w plasterki i przełóż do miski z sałatą i pomidorami.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie dodaj do miski z pozostałymi produktami.

Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, szczyptą pieprzu oraz soli. Polej sałatę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i pomidorów

Sałatka z awokado i pomidorów jest to prosta sałatka, którą wykorzystasz na wiele sposobów. Wykonasz ją z sałatą, awokado, pomidorami, ogórkiem i czerwoną cebulą. W tej wersji będzie stanowiła pyszny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Możesz wykonać ją z jajkiem, wtedy idealnie sprawdzi się jako śniadanie.

Sałatka z awokado, pomidorem i ogórkiem to bardzo dobre źródło wielu witamin i składników mineralnych. Awokado to tłusty owoc, który zawiera bardzo mało cukrów prostych. Tłuszcz w nim zawarty to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, z których najwięcej stanowią kwasy omega-9. Zawiera również odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Główną właściwością wszystkich kwasów jest obniżanie poziomu trójglicerydów oraz obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL. Ponadto kwasy z rodziny omega-3 normalizują ciśnienie krwi, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, hamują rozwój choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca, wspomagają pracę mózgu, wykazują działanie przeciwalergiczne, hamują rozwój miażdżycy, wpływają na poprawę wzroku, mają działanie przeciwdepresyjne, hamują lipogenezę i poprawiają wygląd skóry. Kwasy omega-6 posiadają działanie immunomodulujące, również zapobiegają rozwojowi miażdżycy i normalizują ciśnienie krwi. Oprócz tego są pomocne w leczeniu chorób autoimmunologicznych, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej. Kwasy z rodziny omega-9, oprócz wymienionych wspólnych właściwości z pozostałymi są silnymi oksydantami, które opóźniają procesy starzenia się. Awokado zawiera sporo potasu, witamin A, E, C oraz witamin z grupy B, jest także źródłem luteiny i zeaksantyny, które poprawiają wzrok. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiadają cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Sałata to warzywo bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów prosty z pożywienia. Dodatkowo jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także żelaza potasu i magnezu.

Przepis na sałatkę z awokado i pomidorami jest banalnie prosty i szybki. Sałatka jest bombą niezbędnych składników odżywczych, które poprawiają stan zdrowia. Przy okazji świetnie smakuje i możesz wykorzystać ją na różne sposoby.

Alergeny w sałatce z awokado i pomidorów

Lista alergenów dla sałatki z awokado i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z awokado i pomidorów

Wartości odżywcze sałatki z awokado i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
85.09
289.32
Białko (g)
1.13
3.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
4.68
15.91
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
8.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
7.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
6.43
21.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
3.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
18.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
8.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.77
9.43
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
94.73
322.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.25
34.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
2.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.89
105.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1061.68
3609.73
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
9.61
32.66
Potas (mg)
237.41
807.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.98
64.52
Fosfor (mg)
27.99
95.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.42
49.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.66
Cynk (mg)
0.26
0.87
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i pomidorów 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i pomidorów

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata
70 g
1/3 główki sałaty masłowej lub pół opakowania miksu
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Awokado
65 g
pół sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 65 g
Pomidory koktajlowe
100 g
garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ogórek
60 g
dwa ogórki gruntowe
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koperek
4 g
łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Olej lniany
12 ml
łyżka
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Sok z cytryny
6 ml
łyżka soku
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
32.00