Przepis na sałatkę z awokado i pomidorów krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Sałatę umyj, dokładnie osusz i porwij na kawałki liście do miski.

Pomidorki umyj, osusz i pokrój w połówki. Przełóż do miski z sałatą.

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki. Jeśli ogórek posiada grubą skórkę obierz go, jeśli skórka jest delikatna, pokrój ogórka w plasterki i przełóż do miski z sałatą i pomidorami.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie dodaj do miski z pozostałymi produktami.

Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, szczyptą pieprzu oraz soli. Polej sałatę.

Sałatka z awokado i pomidorów podana w białej misce na jasnym, betonowym stole, obok połówka awokado, miseczka z olejem, miseczka z solą, widelec
Sałatka z awokado i pomidorów
Koszt przygotowania dania
6.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
19

Sałatka z awokado i pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z awokado i pomidorów

Sałatka z awokado i pomidorów jest to prosta sałatka, którą wykorzystasz na wiele sposobów. Wykonasz ją z sałatą, awokado, pomidorami, ogórkiem i czerwoną cebulą. W tej wersji będzie stanowiła pyszny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Możesz wykonać ją z jajkiem, wtedy idealnie sprawdzi się jako śniadanie.

Sałatka z awokado, pomidorem i ogórkiem to bardzo dobre źródło wielu witamin i składników mineralnych. Awokado to tłusty owoc, który zawiera bardzo mało cukrów prostych. Tłuszcz w nim zawarty to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, z których najwięcej stanowią kwasy omega-9. Zawiera również odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Główną właściwością wszystkich kwasów jest obniżanie poziomu trójglicerydów oraz obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL. Ponadto kwasy z rodziny omega-3 normalizują ciśnienie krwi, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, hamują rozwój choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca, wspomagają pracę mózgu, wykazują działanie przeciwalergiczne, hamują rozwój miażdżycy, wpływają na poprawę wzroku, mają działanie przeciwdepresyjne, hamują lipogenezę i poprawiają wygląd skóry. Kwasy omega-6 posiadają działanie immunomodulujące, również zapobiegają rozwojowi miażdżycy i normalizują ciśnienie krwi. Oprócz tego są pomocne w leczeniu chorób autoimmunologicznych, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej. Kwasy z rodziny omega-9, oprócz wymienionych wspólnych właściwości z pozostałymi są silnymi oksydantami, które opóźniają procesy starzenia się. Awokado zawiera sporo potasu, witamin A, E, C oraz witamin z grupy B, jest także źródłem luteiny i zeaksantyny, które poprawiają wzrok. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiadają cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Sałata to warzywo bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów prosty z pożywienia. Dodatkowo jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także żelaza potasu i magnezu.

Przepis na sałatkę z awokado i pomidorami jest banalnie prosty i szybki. Sałatka jest bombą niezbędnych składników odżywczych, które poprawiają stan zdrowia. Przy okazji świetnie smakuje i możesz wykorzystać ją na różne sposoby.

Wartości odżywcze sałatki z awokado i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
85.09 kcal
289.32 kcal
Białko
1.13 g
3.84 g

Węglowodany w sałatce z awokado i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
4.68 g
15.91 g
Węglowodany przyswajalne
2.57 g
8.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
7.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
6.43 g
21.85 g
Tłuszcze nasycone
1.12 g
3.82 g
Tłuszcze nienasycone
5.30 g
18.04 g
Tłuszcze jednonasycone
2.53 g
8.61 g
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
9.43 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z awokado i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
94.73 µg (mcg)
322.10 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
10.25 mg
34.86 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.62 mg
2.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
30.89 µg (mcg)
105.03 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
1061.68 µg (mcg)
3609.73 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z awokado i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
9.61 mg
32.66 mg
Potas
237.41 mg
807.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
18.98 mg
64.52 mg
Fosfor
27.99 mg
95.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.42 mg
49.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
1.66 mg
Cynk
0.26 mg
0.87 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i pomidorów 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z awokado i pomidorów

Lista alergenów dla sałatki z awokado i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z awokado i pomidorów

Cena przygotowania sałatki z awokado i pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata
70 g
1/3 główki sałaty masłowej lub pół opakowania miksu
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Awokado
65 g
pół sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 65 g
Pomidory koktajlowe
100 g
garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ogórek
60 g
dwa ogórki gruntowe
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koperek
4 g
łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Olej lniany
12 ml
łyżka
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Sok z cytryny
6 ml
łyżka soku
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób