Sałatka z awokado i mozzarellą

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i mozzarellą podana na białym talerzyku.
Sałatka z awokado i mozzarellą
Sałatka z awokado i mozzarellą to bardzo dobra propozycja na pyszny posiłek zawierający dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zdrowa sałatka jest idealna na lunch lub lekki obiad.
Przygotowanie 10 min
692 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Roszponka (120 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Musztarda 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z awokado i mozzarellą krok po kroku

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.

Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką.

W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj.

Dodaj sos do sałatki i połącz.

Jak oceniasz przepis na sałatka z awokado i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z awokado i mozzarellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: roszponka, awokado, mozzarella mini, pomidory koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z awokado i mozzarellą? Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką. W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj. Dodaj sos do sałatki i połącz.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując pyszna sałatka w wersji fit może być przygotowana także z mozzarellą o obniżonej zawartości tłuszczu co zmniejszy jeszcze ilość kalorii. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby warzywa dłużej zachowały świeżość, dodaj sos bezpośrednio przed spożyciem. Sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Dietetyczna sałatka jest sycąca i zawiera niezbędne składniki odżywcze.

Alergeny w sałatce z awokado i mozzarellą

Lista alergenów dla sałatki z awokado i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z awokado i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z awokado i mozzarellą to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
173.08
692.30
Białko (g)
6.83
27.33
Fenyloalanina (mg)
0.29
1.18
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.31
17.23
Węglowodany przyswajalne (g)
2.40
9.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
7.62
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
14.90
59.62
Tłuszcze nasycone (g)
5.61
22.44
Tłuszcze nienasycone (g)
9.29
37.17
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.08
32.32
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
4.85
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.75
79.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
124.54
498.15
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
2.28
Witamina C (mg)
14.24
56.97
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.40
Witamina E (mg)
0.97
3.88
Brak danych dla: roszponka, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.50
174.00
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Ryboflawina (mg)
0.13
0.51
Niacyna (mg)
0.66
2.62
Foliany (µg (mcg))
28.85
115.40
Beta karoten (µg (mcg))
1203.56
4814.25
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
195.82
783.30
Potas (mg)
275.15
1100.60
Wapń (mg)
148.50
594.00
Fosfor (mg)
121.42
485.70
Magnez (mg)
20.20
80.80
Żelazo (mg)
0.99
3.96
Cynk (mg)
1.06
4.22
Miedź (mg)
0.08
0.33
Mangan (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i mozzarellą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i mozzarellą

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
120 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 120 g
Awokado
150 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Musztarda
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
54.00