Przepis na sałatka z awokado i mozzarellą krok po kroku
- Roszponka 120 g
- Awokado 150 g 1 średnia sztuka
- Pomidory koktajlowe 200 g
- Ser Mozzarella 200 g
- Musztarda 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Oliwa z oliwek 50 ml 5 łyżek stołowych
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.
Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką.
W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj.
Dodaj sos do sałatki i połącz.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado

(liczba kalorii)
Sałatka z awokado i mozzarellą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z awokado i mozzarellą
Sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z awokado i mozzarellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: roszponka, awokado, mozzarella mini, pomidory koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z awokado i mozzarellą? Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką. W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj. Dodaj sos do sałatki i połącz.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Podsumowując pyszna sałatka w wersji fit może być przygotowana także z mozzarellą o obniżonej zawartości tłuszczu co zmniejszy jeszcze ilość kalorii. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby warzywa dłużej zachowały świeżość, dodaj sos bezpośrednio przed spożyciem. Sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Dietetyczna sałatka jest sycąca i zawiera niezbędne składniki odżywcze.
Wartości odżywcze sałatki z awokado i mozzarellą
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w sałatce z awokado i mozzarellą
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na sałatka z awokado i mozzarellą
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatka z awokado i mozzarellą
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z awokado i mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z awokado i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda