Przepis na sałatka z awokado i mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.

Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką.

W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj.

Dodaj sos do sałatki i połącz.

Sałatka z awokado i mozzarellą podana na białym talerzyku.
Sałatka z awokado i mozzarellą
Koszt przygotowania dania
26.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
692 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
36

Sałatka z awokado i mozzarellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z awokado i mozzarellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: roszponka, awokado, mozzarella mini, pomidory koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z awokado i mozzarellą? Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką. W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj. Dodaj sos do sałatki i połącz.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując pyszna sałatka w wersji fit może być przygotowana także z mozzarellą o obniżonej zawartości tłuszczu co zmniejszy jeszcze ilość kalorii. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby warzywa dłużej zachowały świeżość, dodaj sos bezpośrednio przed spożyciem. Sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Dietetyczna sałatka jest sycąca i zawiera niezbędne składniki odżywcze.

Wartości odżywcze sałatki z awokado i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
173.08 kcal
692.30 kcal
Białko
6.83 g
27.33 g
Fenyloalanina
0.29 mg
1.18 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z awokado i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.31 g
17.23 g
Węglowodany przyswajalne
2.40 g
9.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.90 g
7.62 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
14.90 g
59.62 g
Tłuszcze nasycone
5.34 g
21.36 g
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.29 g
37.17 g
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.08 g
32.32 g
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
4.85 g
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
19.75 mg
79.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatka z awokado i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
124.54 µg (mcg)
498.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.52 mg
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
2.28 µg (mcg)
Witamina C
14.24 mg
56.97 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.97 mg
3.88 mg
Brak danych dla: roszponka, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
43.50 µg (mcg)
174.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.51 mg
Niacyna
0.66 mg
2.62 mg
Foliany
28.85 µg (mcg)
115.40 µg (mcg)
Beta karoten
1203.56 µg (mcg)
4814.25 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z awokado i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
195.82 mg
783.30 mg
Potas
275.15 mg
1100.60 mg
Wapń
148.50 mg
594.00 mg
Fosfor
121.42 mg
485.70 mg
Magnez
20.20 mg
80.80 mg
Żelazo
0.99 mg
3.96 mg
Cynk
1.06 mg
4.22 mg
Miedź
0.08 mg
0.33 mg
Mangan
0.16 mg
0.65 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i mozzarellą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z awokado i mozzarellą

Lista alergenów dla sałatki z awokado i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z awokado i mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
120 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 120 g
Awokado
150 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Musztarda
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na sałatka z awokado i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób