Sałatka z awokado i jajka

Opublikowano: 29.03.2022 r., 18:14 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Awokado z jajkiem w misce
Sałatka z awokado i jajka
Sałatka z awokado i jajka to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 25 min
326 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Majonez light (40 g)
  • Jogurt naturalny 2% (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na sałatkę z awokado i jajka krok po kroku

Jajka gotujemy na twardo, natomiast awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.

Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ósemki, a cebulę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do miski łącznie z posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę mieszamy z majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami.

Przed podaniem posiłek schładzamy.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i jajka

Pyszna sałatka z awokado i jajka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, jajko gotowane, szczypior i cebula czerwona w sosie majonezowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z awokado i jajka? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jajka gotujemy na twardo, natomiast awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka obieramy i tniemy je w ósemki, a cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski łącznie z posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę mieszamy z majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami. Przed podaniem posiłek schładzamy.

Sprawdzony przepis na sałatkę z awokado i jajka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Domowa sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sałatce z awokado i jajka

Lista alergenów dla sałatki z awokado i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki z awokado i jajka

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
136.03
326.48
Białko (g)
5.81
13.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
5.22
12.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.70
6.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
6.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
10.61
25.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.99
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
18.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.12
12.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.50
6.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
139.87
335.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina C (mg)
6.44
15.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
135.24
324.57
Wapń (mg)
38.97
93.52
Żelazo (mg)
0.92
2.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i jajka 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i jajka

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez light
40 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 40 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Koszt składników
21.30