Sałatka z awokado i granatem
- Mix sałat (200 g)
- Awokado - 1 średnia sztuka (200 g)
- Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Pomidor - 1 duża sztuka (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 mały pęczek (20 g)
Przepis na sałatka z awokado i granatem krok po kroku
Sałatę umieść w misce.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.
Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż go łyżką.
Granat przekrój na pół i uderzając wałkiem, usuń nasiona.
Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do miski.
Posiekaj koper, dopraw całość solą, pieprzem i dodaj oliwę.
Wymieszaj dokładnie.
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem
Więcej informacji na temat sałatki z awokado i granatem
Sałatka z awokado i granatem to wspaniały pomysł na nisko kaloryczny posiłek. Sałatki są bardzo dobrym pomysłem na posiłek dla osób na diecie redukcyjnej. Mają dużą objętość i małą ilość kalorii co pozwala na zachowanie uczucia sytości na dłużej. Przepis na sałatkę z awokado i granatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia fit sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, awokado, granat, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić sałatkę z awokado i granatu? Sałatę umieść w misce. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż go łyżką. Granat przekrój na pół i uderzając wałkiem, usuń nasiona. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do miski. Posiekaj koper, dopraw całość solą, pieprzem i dodaj oliwę. Wymieszaj dokładnie.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo - naczyniowy. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Oliwa powstaje z oliwek i w wersji tłoczonej na zimno najlepiej używać jej do sałatek.
Podsumowując pyszna dietetyczna sałatka to prosty przepis na lekki posiłek. Łatwa i szybka do zrobienia sałatka może być dobrym posiłkiem do pracy. Sałatkę możesz wzbogacić także dodatkiem grillowanego kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.
Alergeny w sałatce z awokado i granatem
Lista alergenów dla sałatki z awokado i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatka z awokado i granatem
Wartości odżywcze sałatki z awokado i granatem
Sałatka z awokado i granatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.