Sałatka z awokado i fetą

Opublikowano: 29.03.2022 r., 18:47 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Awokado i feta na talerzu
Sałatka z awokado i fetą
Sałatka z awokado i fetą to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Mieszanie i łączenie 5 min
407 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado - 1 awokado (150 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Pomidor - 1 pomidor (120 g)
  • Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z awokado i fetą krok po kroku

Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry oraz kroimy w kostkę.

Ser feta, pomidora oraz cebulę również kroimy w kostkę, natomiast natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatkę przed podaniem schładzamy.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i fetą

Pyszna sałatka z awokado i fetą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, ser typu feta, pomidor, cebula, natka pietruszki w połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami w formie sałatki jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z awokado i fetą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry oraz kroimy w kostkę. Ser feta, pomidora oraz cebulę również tniemy w kostkę, natomiast natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem schładzamy.

Sprawdzony przepis na sałatkę z awokado i fetą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Dietetyczna sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na smaczne danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sałatce z awokado i fetą

Lista alergenów dla sałatki z awokado i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z awokado i fetą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na co dzień możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
177.26
407.70
Białko (g)
4.15
9.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
5.79
13.32
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
6.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.75
6.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
16.07
36.96
Tłuszcze nasycone (g)
5.66
13.02
Tłuszcze nienasycone (g)
10.41
23.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.98
20.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
3.29
Cholesterol (mg)
19.35
44.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
49.57
114.00
Witamina B6 (mg)
0.21
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.53
24.22
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina E (mg)
1.17
2.69
Retinol (µg (mcg))
27.17
62.50
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.24
0.54
Niacyna (mg)
0.98
2.26
Foliany (µg (mcg))
42.65
98.10
Beta karoten (µg (mcg))
247.89
570.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
253.20
582.35
Potas (mg)
261.43
601.30
Wapń (mg)
119.26
274.30
Fosfor (mg)
100.89
232.05
Magnez (mg)
18.63
42.85
Żelazo (mg)
0.59
1.35
Cynk (mg)
0.92
2.12
Miedź (mg)
0.09
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i fetą 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i fetą

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
150 g
1 awokado
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Pomidor
120 g
1 pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Cebula
50 g
1/2 cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
45.00