Sałatka włoska z makaronem

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska sałatki włoskiej z makaronem
Sałatka włoska z makaronem
Sałatka włoska z makaronem to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Jest lekka, ale ze względu na dodatek makaronu niezwykle pożywna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
679 kcal
Kcal w porcji
278 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron bezjajeczny (200 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (40 g)
  • Kapary (10 g)
  • Ogórek (50 g)
  • Cebula (25 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ocet balsamiczny (10 ml)
  • Miód (5 g)
  • Bazylia świeża (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę włoską z makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Ogórka, oliwki i cebulę pokrój. Pomidorki przekrój na pół.

Makaron wymieszaj z warzywami. Kapary odcedź z zalewy, dodaj do sałatki. Dodaj mozzarellę.

W miseczce wymieszaj oliwę, ocet i miód. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Sosem polej gotową sałatkę.

Bazylię pokój drobno i dodaj do sałatki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę włoską z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki włoskiej z makaronem

Sałatka włoska z makaronem to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Jest lekka, ale ze względu na dodatek makaronu niezwykle pożywna.

Przepis na sałatkę włoską z makaronem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. Jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w kulinariach, to przepis idealny dla Ciebie. Dowiesz się z niego jak stworzyć niezwykle prostą, kilkuskładnikową sałatkę, która nie tylko zachwyca smakiem, ale również jest zdrowa i bardzo odżywcza dla organizmu. Całość jest prosta, łatwa, a przy okazji sycąca. Do przygotowania tego dania potrzebna jest tylko krótka obróbka termiczna, wystarczy lekko ugotować makaron, by był nieco miękki. Najlepiej sprawdza się ugotowanie makaronu, a następnie jego schłodzenie, dzięki czemu ma on niższy indeks glikemiczny. To wspaniałe rozwiązanie zwłaszcza dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Oprócz tego, taki mechanizm sprawia, że ma on jeszcze więcej błonnika, który wspiera działanie całego układu trawiennego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę włoską z makaronem, by była szybka, tania i pyszna, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Doskonale sprawdzi się na kolację, czy szybki lunch. Zrobisz ją z pomidorkami koktajlowymi, serem mozzarella i ulubionym makaronem. Możesz jednak stosować wszystkie ulubione składniki, tak by całość była w pełni dopasowana do Twoich preferencji. Oprócz warzyw głównym składnikiem jest oczywiście makaron. To właśnie on nadaje całości większej objętości i sytości. Najlepiej sprawdzi się makaron pełnoziarnisty, który jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. To naprawdę pyszna, łatwa i bardzo szybka sałatka. To dobra opcja na kolację zwłaszcza dla miłośników włoskich smaków. W dodatku jest bardzo sycąca i wartościowa. To również doskonały pomysł na sałatkę na imprezę, która jest łatwa, szybka i pyszna. Wszystkie składniki można dostać w nawet najmniejszym sklepie, a jest ich naprawdę niewiele, przez co jest ona również bardzo tania. Sprawdzi się także jako sycąca kolacja, czy szybki lunch.

Alergeny w sałatce włoskiej z makaronem

Lista alergenów dla sałatki włoskiej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze sałatki włoskiej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kcal)
244.28
679.10
Białko (g)
8.29
23.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany (g)
30.31
84.26
Węglowodany przyswajalne (g)
28.63
79.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
4.67
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz (g)
10.00
27.79
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
9.82
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
17.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
15.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.65
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella, oliwki zielone marynowane konserwowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.39
31.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina A (µg (mcg))
37.55
104.39
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.91
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.30
9.19
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.16
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.98
2.71
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.08
69.73
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
2.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.73
35.39
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
138.28
384.42
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód (mg)
169.35
470.80
Potas (mg)
160.33
445.73
Wapń (mg)
93.89
261.02
Fosfor (mg)
128.21
356.42
Magnez (mg)
27.28
75.84
Żelazo (mg)
1.17
3.26
Cynk (mg)
1.02
2.83
Miedź (mg)
0.15
0.42
Mangan (mg)
0.37
1.03
Brak danych dla: ogórek, cebula, miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki włoskiej z makaronem 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki włoskiej z makaronem

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Ser Mozzarella
80 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
40 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 40 g
Kapary
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Ogórek
50 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cebula
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Bazylia świeża
5 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Koszt składników
79.00