Sałatka wiosenna z rzodkiewką

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka wiosenna z rzodkiewką podana w misce.
Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Sałatka wiosenna z rzodkiewką to doskonała opcja, jeśli kochasz świeże, lekkie potrawy. Ta pełna jest wiosennych warzyw oraz aromatycznych ziół, oraz przypraw.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
147 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Sałata rzymska (210 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Ogórek (170 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Siemię lniane (całe) (20 g)
  • Ser Feta (10 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką krok po kroku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.

Ogórka i rzodkiewkę pokrój w półksiężyce, a szczypiorek posiekaj.

Sałatę pokrój i przełóż do miski, dodaj ogórka, rzodkiewkę oraz szczypiorek.

Oliwę połącz z solą, siemieniem lnianym oraz pieprzem. Taką mieszanką polej warzywa i całość wymieszaj. Na wierzch pokrusz ser feta.

Jak oceniasz przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki wiosennej z rzodkiewką

Sałatka wiosenna z rzodkiewką to doskonała opcja, jeśli kochasz świeże, lekkie potrawy. Ta pełna jest wiosennych warzyw oraz aromatycznych ziół, oraz przypraw.

Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i lekki lunch. Sałatkę warzywną zrobisz z kilku prostych składników. Wszystkie na pewno masz w swojej spiżarni. To niezwykle odżywcze, a przy tym bardzo smaczne danie. Sałatkę najlepiej zrobić z rzodkiewką i ogórkiem, ale możesz do niej również dodać na przykład pomidorki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę wiosenną z rzodkiewką, by była szybka, łatwa i tania, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Tę warzywną sałatkę pokochają wszyscy miłośnicy prostych, ale zdrowych dań.

Głównym składnikiem tej sałatki jest rzodkiewka. To warzywo o niezwykłym smaku, ale również wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie, wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Jest też niskokaloryczna i cechuje się niskim Indeksem Glikemicznym. Rzodkiewka bogata jest w przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy. Wspólnie wykazują wiele zalet zdrowotnych. Rzodkiewka bogata jest głównie w witaminy i minerały. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas. Rzodkiewka doskonale sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.

Kolejnym ważnym składnikiem są świeże ogórki. Te goszczą w polskiej diecie bardzo często. Warto dodawać je do swoich dań zwłaszcza latem, gdyż mają wysoką zawartość wody, a przez to pozwalają zadbać o odpowiednie nawodnienie. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. W jego miąższu znajdziemy witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także szereg minerałów: żelazo, magnez, wapń.

Do sałatki dodaje się również siemię lniane, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pozwala zadbać o odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów w diecie.

Alergeny w sałatce wiosennej z rzodkiewką

Lista alergenów dla sałatki wiosennej z rzodkiewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki wiosennej z rzodkiewką

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
58.86
147.15
Białko (g)
2.06
5.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.80
12.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.28
5.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
6.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.31
10.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
6.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
4.56
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.57
3.92
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.64
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.78
4.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
196.04
490.10
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.73
16.83
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.90
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.50
6.25
Tiamina (mg)
0.11
0.28
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
1.40
Foliany (µg (mcg))
70.82
177.05
Beta karoten (µg (mcg))
2320.58
5801.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
31.68
79.20
Potas (mg)
227.30
568.25
Wapń (mg)
46.06
115.15
Fosfor (mg)
57.90
144.75
Magnez (mg)
29.24
73.10
Żelazo (mg)
0.86
2.15
Cynk (mg)
0.45
1.13
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wiosennej z rzodkiewką 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki wiosennej z rzodkiewką

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata rzymska
210 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 210 g
Rzodkiewka
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Ogórek
170 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Siemię lniane (całe)
20 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Ser Feta
10 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
49.00