Sałatka wiosenna z rzodkiewką
- Sałata rzymska (210 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Ogórek (170 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Siemię lniane (całe) (20 g)
- Ser Feta (10 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką krok po kroku
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
Ogórka i rzodkiewkę pokrój w półksiężyce, a szczypiorek posiekaj.
Sałatę pokrój i przełóż do miski, dodaj ogórka, rzodkiewkę oraz szczypiorek.
Oliwę połącz z solą, siemieniem lnianym oraz pieprzem. Taką mieszanką polej warzywa i całość wymieszaj. Na wierzch pokrusz ser feta.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki wiosennej z rzodkiewką
Sałatka wiosenna z rzodkiewką to doskonała opcja, jeśli kochasz świeże, lekkie potrawy. Ta pełna jest wiosennych warzyw oraz aromatycznych ziół, oraz przypraw.
Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i lekki lunch. Sałatkę warzywną zrobisz z kilku prostych składników. Wszystkie na pewno masz w swojej spiżarni. To niezwykle odżywcze, a przy tym bardzo smaczne danie. Sałatkę najlepiej zrobić z rzodkiewką i ogórkiem, ale możesz do niej również dodać na przykład pomidorki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę wiosenną z rzodkiewką, by była szybka, łatwa i tania, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Tę warzywną sałatkę pokochają wszyscy miłośnicy prostych, ale zdrowych dań.
Głównym składnikiem tej sałatki jest rzodkiewka. To warzywo o niezwykłym smaku, ale również wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie, wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Jest też niskokaloryczna i cechuje się niskim Indeksem Glikemicznym. Rzodkiewka bogata jest w przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy. Wspólnie wykazują wiele zalet zdrowotnych. Rzodkiewka bogata jest głównie w witaminy i minerały. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas. Rzodkiewka doskonale sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.
Kolejnym ważnym składnikiem są świeże ogórki. Te goszczą w polskiej diecie bardzo często. Warto dodawać je do swoich dań zwłaszcza latem, gdyż mają wysoką zawartość wody, a przez to pozwalają zadbać o odpowiednie nawodnienie. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. W jego miąższu znajdziemy witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także szereg minerałów: żelazo, magnez, wapń.
Do sałatki dodaje się również siemię lniane, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pozwala zadbać o odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów w diecie.
Alergeny w sałatce wiosennej z rzodkiewką
Lista alergenów dla sałatki wiosennej z rzodkiewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki wiosennej z rzodkiewką
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.