Sałatka wielowarzywna na zimę
- Kapusta biała (1300 g)
- Cebula (400 g)
- Ogórek (500 g)
- Papryka zielona (400 g)
- Papryka czerwona (400 g)
- Marchewka (400 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na sałatkę wielowarzywną na zimę krok po kroku
Kapustę poszatkuj, marchew, cebulę i ogórki pokrój w plasterki, a papryki w kostkę.
Warzywa posyp 2 łyżkami soli i wymieszaj. Odstaw je na 1-2 godziny.
W międzyczasie przygotuj zalewę z 1 litra wody, cukru, 200 ml octu, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu. Zalewę gotuj około 10 minut.
Następnie włóż warzywa do słoików, zalej gorącą zalewą i zakręć.
Do dużego garnka włóż ściereczkę, ustaw w nim zakręcone słoiki, wlej ciepłą wodę i pasteryzuj.
Staraj się żeby woda miała około 80-90 stopni Celsjusza.
Pasteryzuj słoiki około 25 minut, a potem zostaw do wystygnięcia.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat sałatki wielowarzywnej na zimę
Zimą wiele osób narzeka, że nie może jeść warzyw i owoców, bo są drogie, zapominając, że można w trakcie sezonu zaopatrzyć się w różne przetwory warzywne i owocowe. Świetnym przykładem takich przetworów jest właśnie sałatka wielowarzywna na zimę, którą możesz włożyć do słoików i przechowywać miesiącami. Dzięki zawartości wielu warzyw jest bardzo kolorowa i zdrowa, ponieważ dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, dzięki czemu można dostarczyć do organizmu wszystkie witaminy, składniki mineralne i inne bioaktywne składniki diety. Różne warzywa zawierają różne składniki odżywcze, w różnych ilościach. Jeżeli będziesz jeść tylko jedno i to samo warzywo przez cały czas to nie będziesz w stanie dostarczyć tak wielu witamin, przez co możesz doprowadzić do ich niedoborów. Natomiast im bardziej różnorodna jest twoja dieta, tym łatwiej, aby znalazły się w niej wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a co za tym idzie jest ona zdrowsza. Poza tym taka sałatka jarzynowa jest także pyszna i może być przechowywana przez cały rok. Mój przepis na sałatkę wielowarzywną do słoików składa się z różnokolorowej papryki, marchewki, cebuli, ogórków i kapusty. Ty oczywiście możesz użyć takich warzyw, jakie lubisz i np. pominąć cebulę lub zamienić kapustę na zielone pomidorki, lub marchewkę na selera i pietruszkę. Możesz też zupełnie pominąć jakieś warzywo i na jego miejsce dać więcej pozostałych. W ten sposób możesz dostosowywać sałatkę do własnego gustu. Warzywa możesz też rozdrobnić według swojego gustu, ale ja najbardziej lubię, gdy kapusta jest drobno poszatkowana, papryka pokrojona w cienkie słupki, cebula w półplasterki, ogórki w plasterki a marchewka starta na tarce. Po soleniu warzywa przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy, aby się nie zepsuły. Pamiętaj też, że za trwałość przetworów odpowiada także ich dobre zakręcenie. Po wystudzeniu słoiki można postawić w szafeczce lub piwnicy i zostawić ją na zimę. To jak zrobić sałatkę warzywną na zimę jest dokładnie opisane w przepisie powyżej.
Alergeny w sałatce wielowarzywnej na zimę
Lista alergenów dla sałatki wielowarzywnej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę wielowarzywną na zimę
Wartości odżywcze sałatki wielowarzywnej na zimę
Sałatkę wielowarzywną możesz przyrządzić także z dodatkiem słodzika, zamiast cukru.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.