Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem
Opublikowano: 19.12.2024 r.
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem to doskonała opcja na pyszne danie, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Sałatka jest szybka i niezwykle prosta.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym - 320 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Ser edamski - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Szczypiorek - 50 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 70 g
- Majonez - 60 g
- Jogurt naturalny - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odcedź z zalewy. Tuńczyka pokrój na drobniejsze kawałki.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu.
- W dużej misce ułóż: jajka, tuńczyka, połowę sosu majonezowego, kukurydzę, paprykę i cebulę.
- Następnie nałóż drugą warstwę sosu majonezowego.
- Udekoruj tartym serem i szczypiorkiem.