Sałatka warstwowa z tuńczykiem
- Jajko (6 szt.)
- Ser gouda - pół zwyczajnej kostki sera żółtego (250 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki (340 g)
- Sałata lodowa - pół sztuki małej sałaty (200 g)
- Por - 1 sztuka (140 g)
- Papryka czerwona - 1 duża papryka (250 g)
- Majonez - 3 duże łyżki (75 g)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
Za pomocą łyżeczki oddziel żółtka od białek. Postaraj się zrobić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić jajka. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj osobno białko jaja do osobnej miseczki. Następnie zrób to samo z żółtkami.
Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
Na sałatę wysyp starte białko jaj, tak by stworzyć kolejną warstwę. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu na warstwie białek jaj.
Seler naciowy umyj i pokrój w półksiężyce. Tak przygotowane kawałki wysyp na warstwę tuńczyka.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty wprost na warstwę selera w naczyniu.
Pora umyj, obierz pierwsze liście i przekrój go na pół. Następnie drobno posiekaj i wysyp na warstwę sera.
Starte żółtka dopraw solą i pieprzem, a potem wyłóż na kolejną warstwę w naczyniu.
Paprykę umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę. Wysyp ją na warstwę żółtek.
Łyżką starannie nałóż majonez na warstwę papryki. Na koniec wygładź powstałą warstwę małą łyżeczką, by wyglądała estetycznie.
Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp warstwę majonezu tak, by dokładnie ją przykryć. Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej misce tak, by widoczne były wszystkie warstwy.
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka big mac
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Sałatka leśna polana
-
Rewelacyjna sałatka na grilla
-
Sałatka z grzankami
-
Sałatka warstwowa z kurczakiem
-
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka z tortellini na imprezę
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Tort warzywny
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka warstwowa z selera
-
Sałatki warstwowe
Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest świetną propozycją efektownej przekąski, która nie zajmie nam zbyt dużo czasu, a na pewno zachwyci naszych gości. Idealna na przyjęcia, spotkania w gronie rodziny i święta. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.
Potrawa przekładana jest poszczególnymi składnikami dlatego wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, na pewno będzie świetnie prezentować się na stole. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Sałatka z tuńczyka i jajek warstwowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie.
Najlepsze w sałatce warstwowej z tuńczykiem jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Jajka, tuńczyk i ser, które są jej bazowymi elementami, mamy już w naszej lodówce, co ułatwia nam wyjście z kłopotliwej sytuacji obronną ręką.
Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo, możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.
Alergeny w sałatce warstwowej z tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki warstwowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze sałatki warstwowej z tuńczykiem
Energia i białka
(282g)
Węglowodany
(282g)
Tłuszcze
(282g)
Witaminy
(282g)
Składniki mineralne
(282g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.