Sałatka warstwowa z selerem
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Sałatka warstwowa z selerem jest prosta do przygotowania i bardzo ładnie się prezentuje. Sprawdź, jak powinna wyglądać sałatka przekładana z selerem konserwowym!
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Szynka wieprzowa - 150 g
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Ser gouda - 150 g (W kostce)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Jogurt naturalny - 75 ml (3 łyżki)
- Seler konserwowy - 320 g (1 słoik)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, małe salaterki
Przepis krok po kroku
- Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min). Ostudź, obierz i posiekaj nożem.
- Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.
- Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Ogórka opłucz i obierz. Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
- Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.
- W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.