Przepis na sałatkę warstwową z selerem krok po kroku
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Szynka wieprzowa 150 g
- Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
- Jajko 4 szt. 4 jajka rozmiar M
- Ogórek 180 g 1 sztuka
- Ser gouda 150 g W kostce
- Majonez 75 g 3 łyżki
- Jogurt naturalny 75 ml 3 łyżki
- Seler konserwowy 320 g 1 słoik
Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min). Ostudź, obierz i posiekaj nożem.
Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.
Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ogórka opłucz i obierz. Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.
W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka warstwowa z selerem - cechy przepisu
Więcej o sałatce warstwowej z selerem
Sałatka warstwowa z selerem ze słoika ciekawie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Nadaje się nie tylko na rodzinne spotkanie w czasie świąt, bo można ją również podać w czasie zwykłego spotkania ze znajomymi. Będzie też idealnie pasować do potraw z grilla.
Ten przepis możesz odpowiednio zmodyfikować, aby pasował do twoich preferencji smakowych. Warstwowa sałatka z selera konserwowego będzie również dobrze smakować z ananasem (zarówno tym świeżym, jak i z puszki). Zamiast szynki gotowanej możesz zdecydować się na sałatkę z szynką konserwową, ale wtedy warto rozważyć wymianę zielonego ogórka na ogórki konserwowe lub kiszone. Odpowiednim dodatkiem do tej sałatki będzie kukurydza konserwowa.
Jeżeli chcesz zrobić warstwową sałatkę nie z selerem ze słoika, a z selerem naciowym, to możesz pokusić się na dodanie do niego warstwy startego sera żółtego, posiekanego jajka oraz pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka. Między warstwami możesz dodać jogurt z pieprzem i solą.
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś stworzył inną kolejność warstw lub inaczej przygotował poszczególne składniki. Jajko możesz zetrzeć na tarce. Możesz osobno zetrzeć białko, a osobno żółtko. Białkiem możesz posypać dno salaterki, a na koniec sałatkę przykryć żółtkiem ze szczypiorkiem.
Możesz zdecydować się na inne proporcje w sosie. Jeżeli nie chcesz dodać majonezu, możesz wybrać gęsty jogurt lub śmietanę. Możesz przygotować dwie warstwy samego jogurtu, a trzecią (np. umieszczoną w samym środku sałatki) jogurtowo-czosnkową. Opcji jest naprawdę wiele, więc tak naprawdę od ciebie zależy, na jaką kombinację warstw się zdecydujesz.
Sałatka przekładana z selerem konserwowym bardzo ładnie prezentuje się w salaterce. Z powodzeniem może posłużyć jako sałatka wielkanocna, ale nie potrzebujesz specjalnej okazji, aby móc ją przygotować. Możesz ją podać do obiadu lub w czasie grilla. Składniki z tego przepisu powinny wystarczyć na 6 porcji, więc jeśli spodziewasz się większej liczby gości, warto przygotować jej więcej.
Wartości odżywcze sałatki warstwowej z selerem
Energia i białka
(235g)
Węglowodany w sałatce warstwowej z selerem
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy w przepisie na sałatkę warstwową z selerem
(235g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę warstwową z selerem
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce warstwowej z selerem
Lista alergenów dla sałatki warstwowej z selerem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler konserwowy