Przepis na sałatkę warstwową z selerem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, małe salaterki

Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min). Ostudź, obierz i posiekaj nożem.

Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.

Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ogórka opłucz i obierz. Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.

W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.

Sałatka warstwowa z selerem znajduje się w dwóch salaterkach. Ozdobiona jest natką pietruszki. Obok leżą widelce.
Sałatka warstwowa z selerem
Koszt przygotowania dania
25.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
312 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
26

Sałatka warstwowa z selerem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce warstwowej z selerem

Sałatka warstwowa z selerem ze słoika ciekawie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Nadaje się nie tylko na rodzinne spotkanie w czasie świąt, bo można ją również podać w czasie zwykłego spotkania ze znajomymi. Będzie też idealnie pasować do potraw z grilla.

Ten przepis możesz odpowiednio zmodyfikować, aby pasował do twoich preferencji smakowych. Warstwowa sałatka z selera konserwowego będzie również dobrze smakować z ananasem (zarówno tym świeżym, jak i z puszki). Zamiast szynki gotowanej możesz zdecydować się na sałatkę z szynką konserwową, ale wtedy warto rozważyć wymianę zielonego ogórka na ogórki konserwowe lub kiszone. Odpowiednim dodatkiem do tej sałatki będzie kukurydza konserwowa.

Jeżeli chcesz zrobić warstwową sałatkę nie z selerem ze słoika, a z selerem naciowym, to możesz pokusić się na dodanie do niego warstwy startego sera żółtego, posiekanego jajka oraz pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka. Między warstwami możesz dodać jogurt z pieprzem i solą.

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś stworzył inną kolejność warstw lub inaczej przygotował poszczególne składniki. Jajko możesz zetrzeć na tarce. Możesz osobno zetrzeć białko, a osobno żółtko. Białkiem możesz posypać dno salaterki, a na koniec sałatkę przykryć żółtkiem ze szczypiorkiem.

Możesz zdecydować się na inne proporcje w sosie. Jeżeli nie chcesz dodać majonezu, możesz wybrać gęsty jogurt lub śmietanę. Możesz przygotować dwie warstwy samego jogurtu, a trzecią (np. umieszczoną w samym środku sałatki) jogurtowo-czosnkową. Opcji jest naprawdę wiele, więc tak naprawdę od ciebie zależy, na jaką kombinację warstw się zdecydujesz.

Sałatka przekładana z selerem konserwowym bardzo ładnie prezentuje się w salaterce. Z powodzeniem może posłużyć jako sałatka wielkanocna, ale nie potrzebujesz specjalnej okazji, aby móc ją przygotować. Możesz ją podać do obiadu lub w czasie grilla. Składniki z tego przepisu powinny wystarczyć na 6 porcji, więc jeśli spodziewasz się większej liczby gości, warto przygotować jej więcej.

Wartości odżywcze sałatki warstwowej z selerem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
132.78 kcal
312.03 kcal
Białko
7.69 g
18.07 g

Węglowodany w sałatce warstwowej z selerem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
4.37 g
10.28 g
Węglowodany przyswajalne
3.64 g
8.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
1.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
9.35 g
21.97 g
Tłuszcze nasycone
3.74 g
8.78 g
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
13.19 g
Tłuszcze jednonasycone
2.73 g
6.41 g
Tłuszcze wielonasycone
2.88 g
6.78 g
Cholesterol
78.68 mg
184.90 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę warstwową z selerem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A
130.88 µg (mcg)
307.57 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.78 mg
4.19 mg
Witamina D
0.52 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
1.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
43.32 µg (mcg)
101.79 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.80 mg
1.89 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
19.24 µg (mcg)
45.23 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
879.50 µg (mcg)
2066.82 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę warstwową z selerem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
486.79 mg
1143.97 mg
Potas
189.66 mg
445.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
109.32 mg
256.91 mg
Fosfor
137.72 mg
323.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.15 mg
30.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.33 mg
Cynk
1.02 mg
2.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowej z selerem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce warstwowej z selerem

Lista alergenów dla sałatki warstwowej z selerem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy

Cena przygotowania sałatki warstwowej z selerem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Szynka wieprzowa
150 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt naturalny
75 ml
3 łyżki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Seler konserwowy
320 g
1 słoik
3.50
Za 320.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 320 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwową z selerem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób