Sałatka warstwowa z selerem

Opublikowano: 15.04.2021 r., 15:01 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka warstwowa z selerem znajduje się w dwóch salaterkach. Ozdobiona jest natką pietruszki. Obok leżą widelce.
Sałatka warstwowa z selerem
Sałatka warstwowa z selerem jest prosta do przygotowania i bardzo ładnie się prezentuje. Sprawdź, jak powinna wyglądać sałatka przekładana z selerem konserwowym!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 10 min
312 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Szynka wieprzowa (150 g)
  • Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Ogórek - 1 sztuka (180 g)
  • Ser gouda - W kostce (150 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki (75 ml)
  • Seler konserwowy - 1 słoik (320 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, małe salaterki

Przepis na sałatkę warstwową z selerem krok po kroku

Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min). Ostudź, obierz i posiekaj nożem.

Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.

Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ogórka opłucz i obierz. Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.

W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.

Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwową z selerem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z selerem

Sałatka warstwowa z selerem ze słoika ciekawie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Nadaje się nie tylko na rodzinne spotkanie w czasie świąt, bo można ją również podać w czasie zwykłego spotkania ze znajomymi. Będzie też idealnie pasować do potraw z grilla.

Ten przepis możesz odpowiednio zmodyfikować, aby pasował do twoich preferencji smakowych. Warstwowa sałatka z selera konserwowego będzie również dobrze smakować z ananasem (zarówno tym świeżym, jak i z puszki). Zamiast szynki gotowanej możesz zdecydować się na sałatkę z szynką konserwową, ale wtedy warto rozważyć wymianę zielonego ogórka na ogórki konserwowe lub kiszone. Odpowiednim dodatkiem do tej sałatki będzie kukurydza konserwowa.

Jeżeli chcesz zrobić warstwową sałatkę nie z selerem ze słoika, a z selerem naciowym, to możesz pokusić się na dodanie do niego warstwy startego sera żółtego, posiekanego jajka oraz pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka. Między warstwami możesz dodać jogurt z pieprzem i solą.

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś stworzył inną kolejność warstw lub inaczej przygotował poszczególne składniki. Jajko możesz zetrzeć na tarce. Możesz osobno zetrzeć białko, a osobno żółtko. Białkiem możesz posypać dno salaterki, a na koniec sałatkę przykryć żółtkiem ze szczypiorkiem.

Możesz zdecydować się na inne proporcje w sosie. Jeżeli nie chcesz dodać majonezu, możesz wybrać gęsty jogurt lub śmietanę. Możesz przygotować dwie warstwy samego jogurtu, a trzecią (np. umieszczoną w samym środku sałatki) jogurtowo-czosnkową. Opcji jest naprawdę wiele, więc tak naprawdę od ciebie zależy, na jaką kombinację warstw się zdecydujesz.

Sałatka przekładana z selerem konserwowym bardzo ładnie prezentuje się w salaterce. Z powodzeniem może posłużyć jako sałatka wielkanocna, ale nie potrzebujesz specjalnej okazji, aby móc ją przygotować. Możesz ją podać do obiadu lub w czasie grilla. Składniki z tego przepisu powinny wystarczyć na 6 porcji, więc jeśli spodziewasz się większej liczby gości, warto przygotować jej więcej.

Alergeny w sałatce warstwowej z selerem

Lista alergenów dla sałatki warstwowej z selerem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy

Wartości odżywcze sałatki warstwowej z selerem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
132.78
312.03
Białko (g)
7.69
18.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
4.37
10.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.64
8.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
9.35
21.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.74
8.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.61
13.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
6.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.88
6.78
Cholesterol (mg)
78.68
184.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
130.88
307.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.98
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
4.19
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.32
101.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
1.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.24
45.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
879.50
2066.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
486.79
1143.97
Potas (mg)
189.66
445.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.32
256.91
Fosfor (mg)
137.72
323.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.15
30.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.33
Cynk (mg)
1.02
2.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowej z selerem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki warstwowej z selerem

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Szynka wieprzowa
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt naturalny
75 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Seler konserwowy
320 g
1 słoik
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 320 g
Koszt składników
38.00