Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
- Pomidory zielone (1000 g)
- Cebula - 3 duże (300 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na sałatkę ukraińską z zielonych pomidorów krok po kroku
Pomidory dokładnie umyj i odszypułkuj.
Pomidory pokrój w plastry grubości 3-4 mm.
Pokrojone w plastry pomidory przełóż do dużej miski i zasyp 1 łyżką soli.
Pomidory odstaw na minimum 12 godzin.
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do pomidorów, z których wcześniej odlej cały płyn. Dokładanie wymieszaj.
Przygotuj 5 umytych i wyparzonych słoików pojemności około 350 ml.
Do każdego słoika wsyp 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, dodaj po 2 ziela angielskie i po 1 liściu laurowym.
Do słoików ciasno układaj pomidory.
W garnku połącz 2 szklanki wody, 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%, 0,75 szklanki cukru oraz 2 łyżki oleju.
Zalewę postaw na gaz i zagotuj. Dokładnie mieszaj aby rozpuścił się cały cukier.
Wrzącą zalewą zalej pomidory i natychmiast zakręć słoiki.
Słoiki z sałatką pasteryzuj 15 minut, następnie wyjmij, odwróć do góry dnem i postaw na ściereczce. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Słoiki przenieś w chłodne miejsce, do piwnicy lub spiżarni.
Sałatka jest gotowa po około 4 tygodniach.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory do słoików
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat sałatki ukraińskiej z zielonych pomidorów
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Warzywa czy owoce wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.
Jeśli uwielbiasz marynowane warzywa i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów jest łatwy w przygotowaniu. Jest jednak pracochłonna ze względu na odpowiednie przygotowanie warzyw, słoików i zalewy. Jednak zimowa, marynowana sałatka pełna letnich smaków będzie miłą odmianą od klasycznych, obiadowych surówek. Jest to sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i wychodzi smacznie. W sałatce oprócz zielonych pomidorów jest również dodatek cebuli, dodaje ona mnóstwo smaku i aromatu sałatce z zielonych pomidorów. Możesz ją również wykonać na ostro, dodając do słoików świeżą papryczkę chili.
Zielone pomidory są źródłem tomatyny. Jest to składnik, który wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz zapobiegają zaparciom. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu we krwi. Zawierają sporo potasu dzięki czemu zmniejszą ryzyko udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Dzięki zawartości kwasów oraz flawonoidów pomagają leczyć żylaki poprzez działaniu przeciwzakrzepowemu, rozrzedzającemu krew i wzmacniającemu ściany naczyń krwionośnych. Zielonych pomidorów nie powinny spożywać osoby chorujące na refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę czy nadkwasotę ponieważ mogą one nasilać objawy. Za to są polecane osobom cierpiącym na alergię pokarmowe ponieważ zawierają znikome ilości alergenów i nie powodują reakcji alergicznej jak pomidory zielone.
Najlepsza sałatka z zielonych pomidorów nada Twoim obiadom nowego charakteru ale również możesz wykorzystać ją jaką przekąski na imprezy. Wypróbuj ją oraz eksperymentuj z innymi połączeniami smakowymi Twoich zimowych przetworów.
Alergeny w sałatce ukraińskiej z zielonych pomidorów
Lista alergenów dla sałatki ukraińskiej z zielonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałatki ukraińskiej z zielonych pomidorów
Marynowane przetwory powinny być spożywane z umiarem ze względu na zastosowanie w nich octu spirytusowego. Zamiana go na ocet jabłkowy jest bardziej korzystna jeśli często spożywasz takie przetwory.
Energia i białka
(405g)
Węglowodany
(405g)
Tłuszcze
(405g)
Witaminy
(405g)
Składniki mineralne
(405g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.