Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą
- Mortadela (200 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
- Ocet winny - 1 łyżki (10 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w wodzie, następnie ostudzić je i obierz ze skorupy.
Mortadelę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ogórek kiszony i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
Mortadelę, pokrojone warzywa oraz pokrojone w kosteczkę jajka wymieszaj w dużej misce.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet winny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj sos i wymieszaj wszystkie składniki.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z jajkiem
Więcej informacji na temat sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą
Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą to idealny pomysł na przekąskę nie tylko w gronie znajomych, ale też rodziny. Dlatego zapamiętaj mój sprawdzony przepis, jeśli zabraknie ci pomysł na obiad.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w domu, jedynym wyjątkiem będzie mortadelą, którą możesz zamienić na szynkę lub inny kawałek mięsa idealnie też sprawdzi się tutaj gotowana pierś z kurczaka, lub grillowane mięso.
Zatem poznaj mój przepis na sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą.
Jaja gotuj je przez około 10 minut. Następnie ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój na kawałki.
Mortadelę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ogórek kiszony i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
W dużej misce połącz pokrojoną mortadelę, cebulę, czosnek, ogórek kiszony, ogórki konserwowe i jaja.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet winny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj sos do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem.
Sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą możesz odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.
Skoro już wiesz, jak zrobić sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą koniecznie zapamiętaj ten przepis, ponieważ może przydać się on jako posiłek, który zadowoli wszystkich gości.
Alergeny w sałatce szwabskiej z mortadelą i musztardą
Lista alergenów dla sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą
Zamiast mortadeli możesz dodać dowolne kawałek mięsa, może to nawet być grillowana pierś z kurczaka.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.