Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą

Opublikowano: 13.07.2023 r., 23:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szwabska sałatka z mortadelą
Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą
Nie ma nic lepszego niż sałatka szwabska z mortadelą i musztardą, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie ze znajomymi, a także na rodzinny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
194 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mortadela (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
  • Ocet winny - 1 łyżki (10 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w wodzie, następnie ostudzić je i obierz ze skorupy.

Mortadelę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ogórek kiszony i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.

Mortadelę, pokrojone warzywa oraz pokrojone w kosteczkę jajka wymieszaj w dużej misce.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet winny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj sos i wymieszaj wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą

Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą to idealny pomysł na przekąskę nie tylko w gronie znajomych, ale też rodziny. Dlatego zapamiętaj mój sprawdzony przepis, jeśli zabraknie ci pomysł na obiad.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w domu, jedynym wyjątkiem będzie mortadelą, którą możesz zamienić na szynkę lub inny kawałek mięsa idealnie też sprawdzi się tutaj gotowana pierś z kurczaka, lub grillowane mięso.

Zatem poznaj mój przepis na sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą.

Jaja gotuj je przez około 10 minut. Następnie ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój na kawałki.

Mortadelę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ogórek kiszony i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.

W dużej misce połącz pokrojoną mortadelę, cebulę, czosnek, ogórek kiszony, ogórki konserwowe i jaja.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet winny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj sos do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem.

Sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą możesz odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.

Skoro już wiesz, jak zrobić sałatkę szwabską z mortadelą i musztardą koniecznie zapamiętaj ten przepis, ponieważ może przydać się on jako posiłek, który zadowoli wszystkich gości.

Alergeny w sałatce szwabskiej z mortadelą i musztardą

Lista alergenów dla sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mortadeli możesz dodać dowolne kawałek mięsa, może to nawet być grillowana pierś z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
161.69
194.03
Białko (g)
8.44
10.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.06
3.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.52
3.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.64
15.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.27
5.13
Tłuszcze nienasycone (g)
8.37
10.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.72
5.67
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.64
4.37
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
131.48
157.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
51.20
61.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.17
1.41
Witamina D (µg (mcg))
1.00
1.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
0.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.38
59.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
1.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.32
19.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.66
17.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
559.26
671.11
Potas (mg)
134.99
161.99
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.74
32.09
Fosfor (mg)
107.10
128.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.96
11.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.07
Cynk (mg)
1.00
1.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szwabskiej z mortadelą i musztardą

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mortadela
200 g
3.50
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Ocet winny
10 ml
1 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
37.50