Sałatka szuba

Opublikowano: 20.05.2021 r., 13:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowa sałatka śledziowa na talerzu
Sałatka szuba
Sałatka szuba to doskonały pomysł na pyszną warstwową sałatkę z burakami i śledziem. Świetnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
178 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Ziemniaki ugotowane - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Buraki gotowane - 3 małe sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 male sztuki (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez light (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na sałatkę szuba krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz i pokrój w kostkę.

Ugotowane ziemniaki i buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w małą kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Filety śledziowe opłukaj kilka razy w zimnej wodzie. Następnie wodę odlej a śledzie pokrój w grubszą kostkę.

Szczypiorek (pęczek) umyj i drobno posiekaj.

W salaterce ułóż kolejno warstwy śledzi, cebuli, majonezu, ziemniaków, majonezu, buraków, majonezu, jajek, majonezu i szczypiorku.

Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj ją schłodzoną.

Jak oceniasz przepis na sałatkę szuba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki szuba

Sałatka szuba to sałatka śledziowa z ziemniakami praz burakami. Jest to doskonała propozycja na pyszną i szybka przekąskę oraz danie na stół wigilijny. Przepis na szubę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją zrobić. Do jej wykonania potrzebujesz filetów śledziowych, ugotowanych ziemniaków i buraków, cebuli, ugotowanych jajek, majonezu, soli, pieprzu oraz szczypiorku. Możesz przygotować również inne warianty tej smacznej sałatki, np dodając ugotowaną marchewkę postanie Tobie ukraińska szuba z marchewką. A zamieniając śledzia na tuńczyka powstanie Tobie szuba z tuńczykiem.

Szuba warstwowa jest na prawdę szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujesz niektóre produkty spożywcze. Składniki pokroisz w kostkę i ułożysz warstwowo w salaterce. Każdą warstwę przełóż majonezem. Składniki możesz ułożyć w dowolnej formie, dlatego sałatka zawsze może wyglądać inaczej. Najlepsza szuba powstanie dopiero wtedy, gdy zostawisz ją na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Najlepsza szuba, czyli sałatka śledziowa z buraczkami dostarczy sporych ilości składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na utrzymanie przez nasz organizm wielu prawidłowych funkcji życiowych. Barwniki obecne w burakach uważane są za jedne z silniejszych przeciwutleniaczy, które niwelują wolne rodniki i wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Dodatkowo znajdziemy w nich spore ilości kwasu foliowego, który jest istotny w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy może również wspomagać usuwanie z naszego organizmu homocysteinę, która w nadmiarze może powodować choroby układu krążenia.

Podsumowując sałatka szuba to pyszna wigilijna potrawa. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezach rodzinnych. Obecność buraków nada nutkę słodkiego smaku sałatki, która przełamie pozostałe słonawe smaki. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, ponieważ sałatka ta swoje korzenie ma w kuchni ukraińskiej.

Alergeny w sałatce szuba

Lista alergenów dla sałatki szuba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki szuba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
122.97
178.30
Białko (g)
8.71
12.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
6.45
9.36
Węglowodany przyswajalne (g)
5.66
8.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
6.82
9.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
6.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
3.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
3.41
Cholesterol (mg)
77.71
112.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
34.69
50.31
Witamina B6 (mg)
0.31
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
4.79
6.95
Witamina C (mg)
3.24
4.71
Witamina D (µg (mcg))
1.73
2.51
Witamina E (mg)
0.53
0.77
Retinol (µg (mcg))
33.98
49.27
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.16
0.23
Niacyna (mg)
1.38
2.00
Foliany (µg (mcg))
29.82
43.24
Beta karoten (µg (mcg))
7.69
11.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
184.89
268.09
Potas (mg)
258.78
375.23
Wapń (mg)
33.89
49.14
Fosfor (mg)
127.15
184.37
Magnez (mg)
21.25
30.81
Żelazo (mg)
0.87
1.26
Cynk (mg)
0.66
0.96
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szuba 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szuba

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Buraki gotowane
300 g
3 małe sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
100 g
2 male sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez light
150 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.78
Za 150 g
Koszt składników
32.50