Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
tarka

Przepis na sałatkę szopską krok po kroku

Obierz ogórka i pokrój go w kostkę. Tak samo pokrój też pomidory i paprykę, a cebulę pokrój w półplasterki. Oliwki przekrój na pół lub w plasterki.

Na talerzu warstwami ułóż ogórka, pomidora, cebulę i paprykę. Postaraj się ułożyć z warzyw piramidę.

Na tarce zetrzyj ser i posyp nim sałatkę.

Udekoruj całość oliwkami.

Sałatka szopska na białym talerzu
Sałatka szopska - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - sałatka szopska

W skrócie
Kalorii w porcji
120 kcal
Wielkość
jednej porcji
325 g
Indeks glikemiczny
18

Wartości odżywcze sałatki szopskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
37.05
120.42
Białko (g)
1.67
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
4.50
14.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
10.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
3.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
1.70
5.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
3.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
1.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
1.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.40
Cholesterol (mg)
5.50
17.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
57.50
186.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.67
96.41
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
1.99
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.73
25.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
1.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.66
60.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
523.70
1702.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
87.70
285.02
Potas (mg)
184.85
600.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.97
136.41
Fosfor (mg)
41.26
134.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.88
35.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.33
Cynk (mg)
0.34
1.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szopskiej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce szopskiej

Lista alergenów dla sałatki szopskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Więcej informacji na temat sałatki szopskiej

Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska, której nazwa pochodzi od szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic, lub regionu szopskiego, który znajduje się głównie w Bułgarii oraz zahacza o Serbię i Macedonię. Podawana jest jako dodatek do potraw, a nie jako osobne danie. Oryginalna sałatka szopska charakteryzuje się przede wszystkim jednym składnikiem. Jest to ser szopski lub inaczej sirene, który produkowany jest z mleka owczego lub krowiego. To biały, słony ser, dojrzewający w solance.

Czy opis tego sera nie kojarzy Ci się z innym bardzo popularnym serem?

Jeżeli tak, to dobrze, bo jest on bardzo podobny do sera feta — o jego produkcji przeczytasz w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami. Bułgarzy uważają, że Grecy ściągnęli z nich ten pomysł na ser i go spopularyzowali, a Grecy odwrotnie uważają, że ser sirene został ściągnięty od nich i jest podróbką sera feta. O tym, kto ma racje, nie będę tutaj dyskutować, ale warto wiedzieć, że te sery są do siebie bardzo podobne. Ta wiedza przyda Ci się w sklepie, gdy będziesz poszukiwać sera sirene, a raczej jego zamiennika, bo ten bułgarski ser jest praktycznie niedostępny w Polskich sklepach, chyba że zamówisz go przez internet. Pozostałe składniki bez problemu kupisz w każdym sklepie. Oryginalny przepis zakłada użycie właśnie sera szopskiego, ale jeżeli go nie masz, to na spokojnie możesz przyrządzić tę sałatkę z serem fetą. Przepis na sałatkę szopską składa się też z pomidorów, zielonego, obranego ogórka, czerwonej cebuli, papryki i czarnych oliwek do dekoracji. Warzywa w Bułgarii są podobno wyśmienite, soczyste i aromatyczne, dlatego, aby jak najlepiej odwzorować smak oryginalnej sałatki bułgarskiej, wybieraj świeże warzywa, najlepiej z zaufanego źródła.

Składniki sałatki szopskiej układa się warstwami, zaczynając od warzyw, starając się stworzyć na talerzu piramidę. Na koniec warzywa posypuje się tartym serem i opcjonalnie układa pokrojone oliwki. Do sałatki nie dodaje się żadnego sosu ani nawet zwykłej oliwy z oliwek, ponieważ to każdy według uznania powinien dodać samodzielnie na swój talerz.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szopskiej

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
340 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Ogórek
90 g
pół ogórka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Papryka czerwona
110 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Cebula czerwona
55 g
pół cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 55 g
Ser Feta
40 g
oryginalnie ser sirene
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwki czarne
12 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Koszt składników
31.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sałatkę szopską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób