Przepis na sałatkę szopską krok po kroku

Składniki
  • Pomidor 340 g 2 sztuki
  • Ogórek 90 g pół ogórka
  • Papryka czerwona 110 g
  • Cebula czerwona 55 g pół cebuli
  • Ser Feta 40 g oryginalnie ser sirene
  • Oliwki czarne 12 mg 4 sztuki
To będzie niezbędne
tarka

Obierz ogórka i pokrój go w kostkę. Tak samo pokrój też pomidory i paprykę, a cebulę pokrój w półplasterki. Oliwki przekrój na pół lub w plasterki.

Na talerzu warstwami ułóż ogórka, pomidora, cebulę i paprykę. Postaraj się ułożyć z warzyw piramidę.

Na tarce zetrzyj ser i posyp nim sałatkę.

Udekoruj całość oliwkami.

Sałatka szopska na białym talerzu
Sałatka szopska
Koszt przygotowania dania
10.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Sałatka szopska - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce szopskiej

Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska, której nazwa pochodzi od szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic, lub regionu szopskiego, który znajduje się głównie w Bułgarii oraz zahacza o Serbię i Macedonię. Podawana jest jako dodatek do potraw, a nie jako osobne danie. Oryginalna sałatka szopska charakteryzuje się przede wszystkim jednym składnikiem. Jest to ser szopski lub inaczej sirene, który produkowany jest z mleka owczego lub krowiego. To biały, słony ser, dojrzewający w solance.

Czy opis tego sera nie kojarzy Ci się z innym bardzo popularnym serem?

Jeżeli tak, to dobrze, bo jest on bardzo podobny do sera feta — o jego produkcji przeczytasz w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami. Bułgarzy uważają, że Grecy ściągnęli z nich ten pomysł na ser i go spopularyzowali, a Grecy odwrotnie uważają, że ser sirene został ściągnięty od nich i jest podróbką sera feta. O tym, kto ma racje, nie będę tutaj dyskutować, ale warto wiedzieć, że te sery są do siebie bardzo podobne. Ta wiedza przyda Ci się w sklepie, gdy będziesz poszukiwać sera sirene, a raczej jego zamiennika, bo ten bułgarski ser jest praktycznie niedostępny w Polskich sklepach, chyba że zamówisz go przez internet. Pozostałe składniki bez problemu kupisz w każdym sklepie. Oryginalny przepis zakłada użycie właśnie sera szopskiego, ale jeżeli go nie masz, to na spokojnie możesz przyrządzić tę sałatkę z serem fetą. Przepis na sałatkę szopską składa się też z pomidorów, zielonego, obranego ogórka, czerwonej cebuli, papryki i czarnych oliwek do dekoracji. Warzywa w Bułgarii są podobno wyśmienite, soczyste i aromatyczne, dlatego, aby jak najlepiej odwzorować smak oryginalnej sałatki bułgarskiej, wybieraj świeże warzywa, najlepiej z zaufanego źródła.

Składniki sałatki szopskiej układa się warstwami, zaczynając od warzyw, starając się stworzyć na talerzu piramidę. Na koniec warzywa posypuje się tartym serem i opcjonalnie układa pokrojone oliwki. Do sałatki nie dodaje się żadnego sosu ani nawet zwykłej oliwy z oliwek, ponieważ to każdy według uznania powinien dodać samodzielnie na swój talerz.

Wartości odżywcze sałatki szopskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (325g)
Energia (kalorie)
37.05 kcal
120.42 kcal
Białko
1.67 g
5.44 g

Węglowodany w sałatce szopskiej

Na 100g
Na porcję (325g)
Węglowodany
4.50 g
14.63 g
Węglowodany przyswajalne
3.30 g
10.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
3.92 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (325g)
Tłuszcz
1.70 g
5.53 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.13 g
3.69 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.57 g
1.85 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.45 g
1.45 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.40 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę szopską

Na 100g
Na porcję (325g)
Witamina A
57.50 µg (mcg)
186.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
29.67 mg
96.41 mg
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
1.99 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
1.81 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
523.70 µg (mcg)
1702.04 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę szopską

Na 100g
Na porcję (325g)
Sód
87.70 mg
285.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
184.85 mg
600.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
41.97 mg
136.41 mg
Fosfor
41.26 mg
134.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
10.88 mg
35.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.34 mg
1.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szopskiej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce szopskiej

Lista alergenów dla sałatki szopskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki szopskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
340 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Ogórek
90 g
pół ogórka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Papryka czerwona
110 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Cebula czerwona
55 g
pół cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 55 g
Ser Feta
40 g
oryginalnie ser sirene
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwki czarne
12 mg
4 sztuki
5.00
Za 250,0 mg
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 mg
Liczba porcji:
Razem
31.50
Łączny koszt
10.33
Jak oceniasz przepis na sałatkę szopską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób