Przepis na sałatkę szefa krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g
  • Majonez 30 g 2 łyżki
  • Sałata karbowana zielona 80 g 8 liści
  • Sałata karbowana czerwona 80 g 8 liści
  • Papryka czerwona 115 g Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego
  • Ser edamski 100 g
  • Chleb pszenny 70 g 2 kromki
  • Cebula prażona 20 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml Do przysmażenia kurczaka
  • Ketchup 45 g 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, toster, duża miska

Z kurczaka wytnij błonki, a potem pokrój go w kostkę. Obtocz go w ulubionej przyprawie do kurczaka lub w samej soli i pieprzu. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie usmaż tam kawałki kurczaka.

Paprykę czerwoną opłucz i wytnij części niejadalne (ogonek i gniazdo nasienne). Następnie pokrój ją w kostkę.

Sałatę karbowaną opłucz i porwij na kawałki.

Ser żółty pokrój w kostkę.

Chleb upiecz w tosterze i pokrój w kostkę (małe grzaneczki).

Do małej miseczki daj majonez i ketchup. Dosyp tam mielony czosnek, paprykę ostrą, paprykę słodką, sól, oregano, świeżo mielony pieprz i całość wymieszaj.

Kurczaka, paprykę, sałatę i ser wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp ją prażoną cebulką, dodaj grzaneczki i polej sosem.

Sałatka szefa z kurczakiem, sosem majonezowo-ketchupowym, sałatą karbowaną, papryką, serem i grzankami znajduje się w białej misce. Obok widać inne potrawy.
Sałatka szefa
Koszt przygotowania dania
26.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
369 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
44

Sałatka szefa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce szefa

Sałatka szefa kuchni to idealny pomysł na przekąskę dla gości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby część zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub na miasto. Z tych prostych składników uzyskuje się naprawdę smaczną potrawę. Duże znaczenie w tej sałatce ma sos i to, na jakie przyprawy się zdecydujesz, przez co może być łagodniejszy lub ostrzejszy.

Przepis na sałatkę szefa jest łatwy i w miarę szybki do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje odpowiednie obrobienie mięsa. Jeśli chcesz przygotować ją szybciej, zamiast kurczaka możesz zdecydować się na szynkę konserwową. Ciekawym zamiennikiem będzie też gotowy wędzony filet z piersi kurczaka. Możesz dodać także pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Do tej sałatki dobrze będzie pasować również kukurydza oraz ogórek (zielony lub konserwowy).

Sos do sałatki szefa powinien być majonezowo-ketchupowy z dodatkiem przypraw. Można do niego dodać m.in. paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano i granulowany czosnek. Jeżeli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać nieco chili lub zdecydować się na pikantny ketchup.

Sałatka szefa kuchni dobrze smakuje z grzankami i prażoną cebulką. Jeżeli chcesz zjeść ją do pracy, pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki przechowywać w osobnych pojemnikach lub słoikach (sałatka, sos, grzanki z cebulą) i połączyć je ze sobą dopiero przed jedzeniem. W innym przypadku pieczone kawałki chlebka i prażona cebulka przestaną być chrupkie.

Składniki z tego przepisu powinny wystarczyć na cztery porcje, więc jeśli spodziewasz się większej liczby gości, a ta sałatka ma stanowić jedno z głównych dań, to warto od razu podwoić (lub nawet potroić) ilość produktów. Sałatka szefa z kurczakiem jest łatwa do przygotowania, więc nie powinieneś mieć z nią większych problemów. Jednak możesz nieco zmodyfikować ten przepis, gdyby coś ci nie odpowiadało. Jeżeli nie lubisz karbowanej sałaty, wymień ją na inną. Do tej sałatki pasuje też rukola lub roszponka. Poza papryką czerwoną możesz dodać też paprykę zieloną lub żółta.

Wartości odżywcze sałatki szefa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (235g)
Energia (kalorie)
157.43 kcal
369.97 kcal
Białko
13.11 g
30.82 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (235g)
Tłuszcz
8.84 g
20.77 g
Tłuszcze nasycone
3.56 g
8.37 g
Tłuszcze nienasycone
5.28 g
12.40 g
Tłuszcze jednonasycone
3.24 g
7.61 g
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
4.79 g

Witaminy w przepisie na sałatkę szefa

Na 100g
Na porcję (235g)
Witamina B6
0.41 mg
0.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.88 mg
2.06 mg
Brak danych dla: chleb pszenny, ketchup.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.60 mg
10.80 mg
Brak danych dla: majonez, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
25.91 µg (mcg)
60.89 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę szefa

Na 100g
Na porcję (235g)
Sód
226.91 mg
533.24 mg
Potas
241.00 mg
566.35 mg
Wapń
101.39 mg
238.26 mg
Fosfor
163.21 mg
383.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
21.07 mg
49.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.73 mg
Cynk
0.82 mg
1.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szefa 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce szefa

Lista alergenów dla sałatki szefa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, mielony czosnek.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Cena przygotowania sałatki szefa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Majonez
30 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Sałata karbowana zielona
80 g
8 liści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Sałata karbowana czerwona
80 g
8 liści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Papryka czerwona
115 g
Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Ser edamski
100 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Chleb pszenny
70 g
2 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 g
Cebula prażona
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
Do przysmażenia kurczaka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ketchup
45 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
74.10
Łączny koszt
26.98
Jak oceniasz przepis na sałatkę szefa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób