Sałatka szefa
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Majonez - 2 łyżki (30 g)
- Sałata karbowana zielona - 8 liści (80 g)
- Sałata karbowana czerwona - 8 liści (80 g)
- Papryka czerwona - Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego (115 g)
- Ser edamski (100 g)
- Chleb pszenny - 2 kromki (70 g)
- Cebula prażona (20 g)
- Oliwa z oliwek - Do przysmażenia kurczaka (20 ml)
- Ketchup - 3 łyżki (45 g)
Przepis na sałatkę szefa krok po kroku
Z kurczaka wytnij błonki, a potem pokrój go w kostkę. Obtocz go w ulubionej przyprawie do kurczaka lub w samej soli i pieprzu. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie usmaż tam kawałki kurczaka.
Paprykę czerwoną opłucz i wytnij części niejadalne (ogonek i gniazdo nasienne). Następnie pokrój ją w kostkę.
Sałatę karbowaną opłucz i porwij na kawałki.
Ser żółty pokrój w kostkę.
Chleb upiecz w tosterze i pokrój w kostkę (małe grzaneczki).
Do małej miseczki daj majonez i ketchup. Dosyp tam mielony czosnek, paprykę ostrą, paprykę słodką, sól, oregano, świeżo mielony pieprz i całość wymieszaj.
Kurczaka, paprykę, sałatę i ser wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp ją prażoną cebulką, dodaj grzaneczki i polej sosem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki szefa
Sałatka szefa kuchni to idealny pomysł na przekąskę dla gości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby część zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub na miasto. Z tych prostych składników uzyskuje się naprawdę smaczną potrawę. Duże znaczenie w tej sałatce ma sos i to, na jakie przyprawy się zdecydujesz, przez co może być łagodniejszy lub ostrzejszy.
Przepis na sałatkę szefa jest łatwy i w miarę szybki do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje odpowiednie obrobienie mięsa. Jeśli chcesz przygotować ją szybciej, zamiast kurczaka możesz zdecydować się na szynkę konserwową. Ciekawym zamiennikiem będzie też gotowy wędzony filet z piersi kurczaka. Możesz dodać także pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Do tej sałatki dobrze będzie pasować również kukurydza oraz ogórek (zielony lub konserwowy).
Sos do sałatki szefa powinien być majonezowo-ketchupowy z dodatkiem przypraw. Można do niego dodać m.in. paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano i granulowany czosnek. Jeżeli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać nieco chili lub zdecydować się na pikantny ketchup.
Sałatka szefa kuchni dobrze smakuje z grzankami i prażoną cebulką. Jeżeli chcesz zjeść ją do pracy, pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki przechowywać w osobnych pojemnikach lub słoikach (sałatka, sos, grzanki z cebulą) i połączyć je ze sobą dopiero przed jedzeniem. W innym przypadku pieczone kawałki chlebka i prażona cebulka przestaną być chrupkie.
Składniki z tego przepisu powinny wystarczyć na cztery porcje, więc jeśli spodziewasz się większej liczby gości, a ta sałatka ma stanowić jedno z głównych dań, to warto od razu podwoić (lub nawet potroić) ilość produktów. Sałatka szefa z kurczakiem jest łatwa do przygotowania, więc nie powinieneś mieć z nią większych problemów. Jednak możesz nieco zmodyfikować ten przepis, gdyby coś ci nie odpowiadało. Jeżeli nie lubisz karbowanej sałaty, wymień ją na inną. Do tej sałatki pasuje też rukola lub roszponka. Poza papryką czerwoną możesz dodać też paprykę zieloną lub żółta.
Alergeny w sałatce szefa
Lista alergenów dla sałatki szefa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze sałatki szefa
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.